Wynos, cegiełki i vouczery. Jak knajpy radzą sobie podczas kwarantanny?

no problem bracka
Fot: No Problem Bracka 20

Wszyscy grzecznie siedzimy w domu (siedzimy, prawda?). I bardzo dobrze. Ale trwająca w całym kraju kwarantanna to wyjątkowo trudny czas dla lokalnej gastronomii. Wiele miejsc, które lubimy może nie przetrwać tych kilku tygodni przestoju i zniknąć z mapy Warszawy. A tego byśmy nie chcieli! Dlatego sprawdzamy, jak nasze ulubione knajpy radzą sobie podczas kwarantanny.

Jak knajpy radzą sobie podczas kwarantanny?

Każde miejsce na swój sposób stara się zorganizować działalność, żeby przetrwać najtrudniejszy czas. Część uruchomiła opcje dostawy, można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym, albo z dowozem. Są jednak miejsca, które zdecydowały się (albo zostały zmuszone do tego) całkowicie wstrzymać działalność. Te ratują się jeszcze inaczej np. sprzedając vouczery, które będzie można zrealizować w przyszłości, a zebrane pieniądze pozwolą im przetrwać.

Sprawdźcie, jak funkcjonują nasze ulubione warszawskie miejscówki.

A wy, gdzie zamawiacie jedzenie? Wspieracie w jakiś sposób swoje ulubione miejsca?

Na wynos i z dostawą

Fot: Paloma nad Wisłą

Paloma nad Wisłą
Kuchnia wegetariańska, wegańska, ryby i owoce morza. Barwne potrawy z jakościowych, sezonowych składników, miksowane z tropikalnymi dodatkami i ciekawe koktajle. Można zamawiać bezpośrednio na miejscu albo przez serwisy: Wolt, Glovo, Pyszne.pl

Między Nami
Jedzenie można odebrać, lub zamówić z dostawą – codziennie inny zestaw obiadowy oraz dania z karty.

Mr. OH
azjatyckie menu w ekoopakowaniach
Można zamawiać bezpośrednio albo przez Wolt

Vegan Ramen Shop
dostawy przez Wolt

Kawiarnia Relaks
kawa i ziarna na wynos w godzinach 9.00-15.00

No Problem Bracka 20

No Problem po krótkiej przerwie na zwarcie szyków powróciło do gry i oferuje wegańskie jedzenie w wersji na wynos. Co ciekawe np. tofu oraz danie dnia można zamówić w wersji DIY – sos i składniki osobno, do odgrzania w dowolnym momencie. Zamówienia dostarczane są w biodegradowalnych opakowaniach.

Amaya Bistro

Indyjskie bistro z bardzo długą karta i bogatą ofertą dla wegan. Działają głównie na Ursynowie i południu Warszawy (darmowa dostawa na telefon w obrębie dzielnicy lub odbiór osobisty). Zamówienia można składać też przez aplikacje Wolt i Uber Eats. To doskonała okazja do spróbowania jednej z najbardziej oryginalnych indyjskich restauracji w mieście.

Klubojadalnia Młodsza Siostra

Młodsza Siostra wraca do gry. Założona przez ekipę nieodżałowanej Eufy klubojadalnia to miejsce znane z koncertów, wystaw i imprez, ale także ze świetnego wege menu!

Młodsza siostra uruchomiła właśnie opcję zamawiania dań telefonicznie lub  przez aplikację Wolt.

Vouczer na przyszłość

fot: Nabo Cafe

Stor Tamka:
Kawa tylko na wynos. Ale żeby pomóc przetrwać kawiarni można  kupować vouczery do zrealizowania w przyszłości, gdy tylko sytuacja wróci do normy. Vouczery można kupić na stronie Stor Cafe.

Nabo:
Lubiana skandynawska knajpka na starej Sadybie oferuje „cegiełki”.  Każda cegiełka o wartości 10 zł. to „zawieszona” kawa, którą można będzie odebrać, kiedy sytuacja wróci do normalności. Zwieś kawę dla NABO.

Kuchnia konfliktu  
Kuchnia Konfliktu daje uchodźcom i uchodźczyniom to, czego najbardziej im potrzeba czyli: bezpieczne zatrudnienie na godnych i legalnych warunkach, okazję do podzielenia się swoją kulturą i kuchnią oraz poczucie stabilności w nowej rzeczywistości. Założeniem fundacji jest łączenie gastronomii z działalnością społeczną i przełamywanie krzywdzących stereotypów. W obliczu pandemii Kuchnia Konfliktu znalazła się w trudnej sytuacji. Można pomóc jej przetrwać, wspierając zrzutkę: Zrzutka na kuchnię konfliktu.

Jeszcze inną opcję proponuje Big Book Cafe. Kawiarnio-księgarnia zorganizowała akcję, dzięki której najlepsze książki możecie zamówić prosto do swojego domu. O akcji pisaliśmy kilka dni temu.

3 komentarze

Możliwość dodawania komentarzy wyłączona

-->