Pierwsza w Warszawie beczka Jack Daniel’s Single Barrel w Akademii

Restauracja Akademia serwuje dania kuchni międzynarodowej. Od niedawna możemy w niej zobaczyć jedyną w stolicy beczkę Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey dojrzewającej w najstarszej destylarni w USA. Specjalnie dla restauracji Akademia, Jeff Arnett – Master Distiller marki Jack Daniel’s – wybrał jedną z dębowych beczek znajdujących się w magazynach destylarni w Lynchburgu w stanie Tennessee i rozlał dojrzewające w niej whiskey do 260 eleganckich karafek.

beczka2

Na etykiecie wskazał numer beczki, z której pochodzi trunek, miejsce jego leżakowania oraz nazwę nowego właściciela – restaurację Akademia.

Na życzenie gości trunek serwowany jest do deseru, przystawki lub dania głównego, a dla tych najbardziej wymagających kucharze przygotują Jack Daniel’s Ice Cream – domowe lody z „prądem”. Szef kuchni – Krzysztof Kowalski, specjalnie na tę okazję stworzył prawdziwie amerykańskie, niezwykle ostre i wyjątkowo smaczne menu, a barmani wzbogacili kartę drinków o kilka pozycji rodem z Lynchburga. Delikatna słodycz, lekko wyczuwalny pieprz i wyjątkowa elegancja Single Barrel sprawiła, że whiskey stała się jednym z najbardziej inspirujących alkoholi. Dodana do marynat i sosów podkręci ich smak, a nalana do odpowiedniego szkła będzie towarzyszyć gościom w czasie posiłku.

butelka-jd-akademia

Niestety – każde kupione w sklepie Single Barrel ma swój minus. Wszystkie butelki, które wypełnione zostały tym alkoholem mają wyczuwalne różnice w aromacie i smaku. To dlatego, że każda beczka, która znajduje się w destylarni, zajmuje inne miejsce w magazynie producenta, a drewno, z których powstaje może pochodzić z różnych drzew. Dzięki temu, że restauracja Akademia stała się właścicielem beczki Jack Daniel’s Single Barrel, będzie mogła zaproponować swoim gościom trunek, którego smak i zapach będzie zawsze taki sam.