Tęczowa pogoda, przyjemne otoczenie, pasjonaci gotowania i szamka najlepsza, bo przygotowana samodzielnie… Wczoraj razem z zomato.pl i Polish Your Cooking mieliśmy okazję gościć kulinarnych blogerów, kucharzy i entuzjastów jednej z najprzyjemniejszej czynności na świecie, jaką jest jedzenie, na warsztatach kulinarnych z tajskiej kuchni. Było kolorowo, pysznie i inspirująco. Sprawdźcie sami!
Warsztaty poprowadził kucharz Polish your cooking – Michał Piosik, w menu znalazły się następujące pozycje:
Tom Yum – Gorąca zupa z krewetkami
Kaeng Khiao Wan – zielone curry z własnoręcznie
przygotowywanej pasty z ryżem jaśminowym
Pad Thai – smażony makaron z pastą za tamaryndowca
Kluai Bod Chii – banan w mleku kokosowym z liśćmi Pandan
Tomek Czajkowski, prowadzący bloga Magiczny Składnik, tym razem w magiczny sposób przygotowywał pastę do kurczaka z zielonym curry.
Natalia i Paweł Fabrykiewicz na co dzień prowadzą bloga obiezysmak.pl – cieszymy się, że mogli gotować razem z nami!
Ania Nowak z cooka.pl również aktywnie uczestniczyła w warsztatach, tworząc zgrany duet z Alkiem Dąbrowskim, znanym z programu MasterChef Junior.
W wasztatach wzięli udział blogerzy: Natalia i Paweł Fabrykiewicz, Marcin Malinowski, Tomek Czajkowski, Ania Nowak, Magdalena Materny, Agata Puk i Alek Dąbrowski.
Jeśli już żałujecie, że nie było was razem z nami, nie martwcie się! Warsztaty odbywają się cyklicznie, a my na każde z nich mamy dla was wejściówki – wystarczy śledzić nasz fanpage i czekać na konkurs. Do zobaczenia!
Agata Puk (agataberry.pl) i Magdalena Materny (http://lyzkawgarze.blogspot.com).
Głodni? Mamy dla Was niespodziankę. Przepis prosto od szefa kuchni na obłędne zielone curry. Wypróbujcie sami w domu!
Kaeng Kiao Waan Gai – Green Curry
Pasta Curry
Składniki
2 zielone papryczki chili
2 papryczki bird-eye chili
pół posiekanej szalotki
1 łyżeczka korzenia galangal
pół łyżeczki posiekanej skórki limonki
kaffir (zwykła będzie tak samo dobra)
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1/4 posiekanej laski trawy cytrynowej
1 łyżka posiekanego chińskiego imbiru (Krachai)
1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1/4 łyżeczka nasion kolendry
1/4 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oleju
Pęczek siekanej kolendry
Przygotowanie
1. Rozgrzej patelnie, a następnie wrzuć do niej wszystkie nasiona. Praż je przez kilka minut.
2. Przesyp podprażone nasiona do moździerza lub miksera, dodaj pozostałe składniki, posiekane bardzo drobno.
3. Utrzyj do uzyskania jednolitej pasty.
Całość
Składniki
2 łyżki zielonej pasty curry
200g piersi kurczaka
200g tajskich bakłażanów (jako substytut można
użyć kalafiora, brokułów, ziemniaka, dynię lub
kabaczek)
1 mała cebula
50g gorzkich bakłażanów (można zastąpić zielonym groszkiem)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu rybnego
2-3 liście kaffir
5 liści tajskiej bazylii
200ml mleka kokosowego
200ml wody
1 łyżeczka oleju kokosowego, ryżowego lub słonecznikowego
sól do smaku
parę ździebeł kolendry
Przygotowanie
1. Pokrój kurczaka w na cienkie kawałki. Pokrój również cebulę oraz bakłażany.
2. Podgrzej garnek z olejem kokosowym, a następnie wlej połowę potrzebnego mleka kokosowego. Dodaj pastę curry powoli mieszając. Smaż zawartość na małym ogniu przez 5 minut.
3. Wrzuć kurczaka oraz bakłażany gotując dodatkowe 2 minuty.
4. Zwiększ ogień, dolej pozostałe mleko oraz wodę. Gotuj stale mieszając póki gulasz nie
zgęstnieje.
5. Dodaj cukier, sos rybny, sól i gotuj całość przez ok 3 min.
6. Podaj swoim najbliższym. Możesz udekorować potrawę listkami tajskiej bazylii, kolendry i kaffir.
1 komentarz