Nie bierz rurki! Bary i restauracje zachęcają do zwiększenia świadomości ekologicznej

W związku z licznymi kampaniami na rzecz rezygnacji z plastikowych rurek, coraz więcej barów czy restauracji stara się wyeliminować je z użycia. Teraz do światowego ruchu wspierającego akcję #ditchthestraw dołączyła Weranda Family, która właśnie ruszyła z nowym eko projektem. W żadnej z restauracji sieci Weranda goście nie dostaną już plastikowych słomek. W zamian do konkretnych napojów podawane będą 100% biodegradowalne słomki.

Żyjąc w świecie wszechobecnego plastiku czasami zapominamy, że produkty, których bezmyślnie używamy na co dzień mogą przeżyć nas o kilkaset lat. Takie na przykład jak jednorazowe rurki do napojów. Tylko w naszym kraju zużywa się i wyrzuca ponad 3 miliony takich słomek dziennie. Trzy miliony! A tylko kilka procent trafia do recyklingu. Reszta po prostu zatruwa środowisko.

Co można zrobić w tej sprawie? Coś bardzo prostego. Po prostu nie brać w barach i restauracjach słomek. Ich używanie nie ma w końcu żadnego sensu. Do tego zagrażają one zwierzętom. Najczęściej kończą wraz z kubkami po napojach czy butelkami PET w oceanach, gdzie przez jakieś 200 lat rozkładają się na mniejsze elementy, które potem spożywają małe organizmy. Ryby, ssaki, gady czy ptaki często umierają w męczarniach po połknięciu plastikowych nakrętek czy plącząc się w nylonowe reklamówki. Na pewno widzieliście takie zdjęcia w internecie. 

Nowy projekt sieci Weranda ma na celu pobudzenie świadomości ekologicznej oraz stopniowe wyeliminowanie plastiku z codziennego użytku w restauracjach. Zaczynając od słomek, w kolejnych tygodniach restauracje Weranda Family rezygnować będą z plastikowych opakowań, toreb czy naczyń stosowanych do dań na wynos. Dodatkowo, będzie funkcjonował rabat 20% na kawę na wynos z własnym kubkiem.

Dodaj komentarz

-->