Szot, skrzydełko i od nowa, czyli męska domówka

Co właściwie przesądza o tym jaki wieczór nazywamy imprezą, a jaki zwyczajnym spotkaniem z kolegami? Granica może być cieńsza niż się wydaje. Nie bój się słowa domówka, nie musi ono oznaczać organizacyjnego wyzwania i wielkich przygotowań. Wystarczy, że kiedy następnym razem zaprosisz kolegów, by ot tak, bez okazji, wspólnie posiedzieć, nie dacie się skusić najprostszemu.

Zamiast czipsów czy paluszków wybierzcie własnoręcznie przygotowane przekąski – ich zrobienie zabierze Wam mniej czasu niż wyprawa do sklepu, a smak wynagrodzi te kilkanaście minut spędzonych w kuchni. A co najważniejsze, będziecie mogli dostosować je do klimatu swojej imprezy, upewniając się, że menu idealnie odpowiada trunkom, którym będzie akompaniować.

Szykuje się wieczór z ulubioną Cytrynówką od Lubelskiej? Nic tak nie podkreśli jej orzeźwiającego smaku jak skrzydełka kurczaka w cytrynowo-miodowej glazurze. Wyrafinowany charakter tej przekąski skutecznie zakamufluje fakt, że jej przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Słodko-kwaśny aromat idealnie nawiąże do smaku kultowego trunku, a formuła „na raz” – szot, skrzydełko i od nowa – nie pozwoli by tempo wieczoru zwolniło choć na chwilę. Jedyny haczyk jest taki, że w odróżnieniu do sklepowych przekąsek, takie skrzydełka nie są rozwiązaniem instant. Kiedy butelka będzie pusta wystarczy otworzyć drugą, ale pustego talerza po skrzydełkach nie uda się tak szybko zapełnić na nowo. Nie ryzykuj więc i przygotuj je od razu z podwójnej porcji.

Skrzydełka w glazurze miodowo-cytrynowej:

4 porcje

20 skrzydełek kurczaka
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki oliwy
sok i skórka z 1 cytryny
5 łyżek sosu sojowego
2 duże ząbki czosnku
natka pietruszki

Wymieszaj składniki marynaty – miód, oliwę, sok z cytryny, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Najprościej zrobić to w dużym słoiku, energicznie nim potrząsając. Ułóż skrzydełka w dużej misce i zalej marynatą. Odstaw na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli masz taką możliwość, w międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość miski, aby skrzydełka równomiernie się marynowały.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż skrzydełka do żaroodpornego naczynia i zalej marynatą. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 minut, pod koniec przewracając skrzydełka na drugą stronę, aby równomiernie się zrumieniły. Gotowe przełóż na półmisek, posyp skórką z cytryny i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz