Za co kochamy hummus? Jest pyszny, jest zdrowy, prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdza się jako dip do świeżych warzyw, falafeli, a nawet czipsów.
Niezwykle popularna w krajach arabskich pasta z cieciorki i tahini dziś świętuje swój dzień. Z tej okazji postanowiliśmy przygotować listę ulubionych miejsc, w których serwowany hummus jest smaczny, delikatnie kremowy, idealny jako dodatek do pity, lub całego dania.
Falafel Bejrut
gdzie: Senatorska 40 / Nowolipki 15
Specjalnie na Dzień Hummusu właściciel lokali – Mike Rai – przygotował kilka wariacji na temat pasty z cieciorki. Zjemy tu dziś hummus klasyczny, diabolo – niezwykle pikantny, hummus mango & curry, mussabaha, oraz hummus orzechowy. Dla prawdziwych głodomorów, nienasyconych pitą z dipem, znajdzie się także coś na większy głód- kanapki z falafelami i mnóstwem warzyw. Pycha!
Beirut
gdzie: Poznańska 12
Świetna lokalizacja, barowe wnętrze i smaczne jedzenie. To jeden z pierwszych warszawskich lokali, w których przygotowano prawdziwie kremowy, tradycyjny hummus. Kolejnym atutem miejsca jest to, że po jedzeniu można od razu wyskoczyć na drinka – do Kraken Rum Baru, na dalsze świętowanie piątkowego Dnia Hummusu!
BeKeF
gdzie: Hoża 40
Bekef po hebrajsku oznacza “zabawę, frajdę”. Właściciele bawią się składnikami, tworząc dania niekonwencjonalne. Pasta jest podawana tu na wiele sposobów – między innymi jako danie z karczochami i bazylią. Na początku maja, w głosowaniu Yelp Warszawa, hummus z lokalu BeKeF wygrał drugie miejsce.
Mezze
gdzie: Różana 1
Co zjemy w Mezze? Najbardziej popularny jest Zestaw Meze – z pastami hummus, baba ghanoush (bakłażan i sezam), labane zatar (jogurtowa z arabską przyprawą zatar i oliwą) z warzywami (oliwki, marynowana rzepa, ogórki i pomidory, seler naciowy) oraz ciepłym plackiem pita. Pysznie i przyjemnie!
Mango Vegan Street Food
gdzie: Bracka 20
Popularny nie tylko wśród wielbicieli wegańskiego jedzenia lokal oferuje aż trzy rodzaje hummusu – klasyczny, bazyliowy i z suszonymi pomidorami. Zjemy go w towarzystwie falafelków, warzywami, orzechami, lub owocami… Wszystko zależy od inwencji zamawiającego i kucharza!