Odette – człowiek w cukrze

Kasztany z Węgier, pistacje z Sycylii, czekolada z Madagaskaru. A efekt z kosmosu. Albo co najmniej jak z galerii sztuki. Żeby poobcować z „haute patisserie”, odwiedziliśmy Odette, nową warszawską pracownię cukierniczą.

Od ergonomii (jaki kształt powinien mieć makaron, żeby zbierał jak najwięcej sosu), po performens i sztukę. Food design to pojęcie bardzo szerokie, my zachwyciliśmy się ostatnio nim w wydaniu użytkowo-estetycznym. Użytek z nowej warszawskiej pracowni cukierniczej zrobiliśmy niezły (siedem ciastek na dwie osoby), a co do estetyki, to sami widzicie! Słodkości serwowane w Odette mają tak idealne formy, że aż nie chce się wierzyć, że wyszły spod ludzkiej ręki. Wprawdzie „czynnik ludzki” czasem zawodzi i zaburza ich kształt, ale na to nikt nie narzeka.

odeete1

Te mniej doskonałe formy trafiają w ręce pracowników, dostawców i znajomych. To, co trafia do pięknych, stylizowanych na lata 60. wnętrzu (zaprojektowanym przez UGO Architecture), musi być idealne. Klejnoty, meble, dinozaurze jaja – cistka, które powstają w Odette zachwycają (i zaskakują!) formą, ale i ich treść jest niezwykła. Połączenia smaków i faktur to wynik długiej i intensywnej pracy. Krzysztof Rabek, który Odette prowadzi razem z Katarzyną Zieniewicz i specjalistą od czekolady Piotrem Chylareckim, wysokiego cukiernictwa uczył się za granicą. – We Francji czy Niemczech w tej branży dzieje się bardzo dużo bardzo ciekawych rzeczy, czas dogonić świat – mówi, a gdy pytam, od czego zaczyna się praca nad tymi cudeńkami, dodaje: – Najpierw jest produkt, potem do niego dobieramy formę, zastanawiając się, jak za jej pomocą możemy najlepiej wyeksponować jego walory.

oddete2

Pracę cukierników Odette można podglądać, pracownia jest bowiem integralną częścią lokalu, oddzieloną od części konsumpcyjno-handlowej wielką szklaną ścianą. Podglądać ich można już od czwartej rano, bo właśnie wtedy zaczyna się misterne rzeźbienie w czekoladzie. W Odette wkrótce będzie można kupić niektóre półprodukty, a że pracownia organizować będzie też warsztaty, można się więc z food designem spróbować zmierzyć osobiście.

odeete3

Dodaj komentarz

-->