Temari

Warszawa ul. Mokotowska 8

Mam problem z wymyślnymi nazwami restauracji. Wszelkie „zaułki smaków”, „spiżarnie” i „swojskie chaty” budzą we mnie niepokój. Kiedy przy nowo otwartym sushi barze zauważyłam dopisek „butik”, uśmiechnęłam się z przekąsem. Butik to można mieć z bielizną, a nie z rybą. Wystarczyło jednak przekroczyć próg lokalu na Mokotowskiej, żeby zmienić zdanie.

Wystrój lokalu niewiele różni się od ekskluzywnego salonu mody. Jasne wnętrze, marmurowe blaty, eleganckie lampy, lustra. Na ścianie monitor z zapętlonym filmem pokazującym pięknie „skrojone” ryżowe kulki z rybą. Można stracić głowę, tym bardziej, że z każdej strony atakuje nas logo lokalu. Trzeba przyznać, że ładne i eleganckie, ale jakby w nadmiarze. Nadmiar wydaje się z resztą odpowiednim słowem. Temari po japońsku oznacza ręcznie robioną kulę, która jest symbolem radości. Kulki często przyozdabia się sezamowymi „oczkami” i warzywnymi „uśmiechami” i wręcza jako prezent.

temari-3

Sposób podania jest równie ważny, co smak. Nie inaczej jest w Temari, gdzie ryżowe kulki budzą wątpliwość co do swojej realności. Są tak perfekcyjne, że aż szkoda wkładać je do buzi. Przyozdobione jadalnymi kwiatami, kuleczkami kawioru czy plastrami jaskrawego mango albo kiwi wyglądają jak małe dzieła sztuki. Tym bardziej, że podane są w pudełku z szybką – ramce dla rybnego zestawu.

Ciekawy jest fakt, że w Temari nie funkcjonuje klasyczne menu. Sushi wybiera się z lodówki, gdzie stoją już gotowe zestawy. Ceny, trzeba przyznać, dość wysokie. Za cztery sztuki zapłacimy 25 zł, za 28 kulek – 79 zł. Biorąc pod uwagę fakt, że nawet zamawiając na miejscu, jemy z kartonowego pudełka, czyli jak w fast foodzie, to jest drogo. Cenę rekompensuje smak.

temari-1

Sushi jest świeże i aromatyczne. Żaden zestaw nie stoi dłużej niż godzinę w restauracyjnej lodówce. Oprócz kolorowych setów znajdziemy w niej zupy miso (10 zł), fasolkę edamame (11 zł) i absolutny hit – ryżowe kanapki onigiri (10 zł). Szczególnie po te ostatnie warto wpadać do Temari. Ryżowe trójkąciki wypełnione tatarem z tuńczyka czy pieczonym łososiem i owinięte chrupiącym glonem, to idealna przekąska do zabrania w podróż. Kupując warto poprosić o zapakowanie. Torba, w którą pakowane są zestawy do złudzenia przypomina siatkę z luksusowego butiku z bielizną. Moja mama się nabrała.

Temari
ul. Mokotowska 8
tel. 22 299 00 77
pon.- niedz. 12.00-21.00

Dodaj komentarz

-->