Letni przewodnik kulinarny: odkrywanie smaku Paryża

Pantobaguette

⌈English version below⌉

W trakcie zwiedzania jednego z najpopularniejszych miast na świecie, szybko może się wydawać, że wiemy już o nim wystarczająco wiele – w końcu jego legendarne zabytki czy ikoniczne muzea są dobrze znane i od lat eksploatowane w kulturze. Ale stolicę Francji można odkrywać również inaczej: można poznawać miasto tropem wyłącznie gastronomicznym.

Zagranie va banque
Co się wydarzy, jeśli zamienimy wizytę w katedrze na odwiedzenie najsłynniejszej cukierni na świecie (?Cédric Grolet), a zamiast fotografowania pomnika zdecydujemy się na szukanie piekarni (?Boulangerie Utopie), której wypieki inspirują nowe pokolenia piekarzy? Może to brzmi jak kulinarna rozpusta, ale latem warto spróbować się jej poddać i z uśmiechem na ustach uczyć się francuskiej “joie de vivre”, czyli radości życia. W Paryżu jest ponad czterdzieści tysięcy(!) restauracji, trzeba więc wcześniej zaopatrzyć się nie tylko w mapę, ale również mentalnie przygotować żołądek. Jak i gdzie zacząć?

Nowe oblicze bistronomii
Paryska bistronomia całkowicie zmieniła jedzenie, które jemy obecnie w Europie w restauracjach typu casual. Chodzi o wszystkie te miejsca, gdzie jemy proste, ale zaskakujące lunche lub dostępne cenowo kolacje z kreatywnymi talerzykami do dzielenia. Jak do tego doszło? Między innymi dzięki temu miejscu – bistro ?Septime i jego młodszej siostrze ?Clamato. Na przekór ograniczonego dostępu do kuchni wysokiej klasy, między innymi w tych nieformalnych bistro, zaczęto podawać wyszukane dania, wcześniej dostępne tylko w restauracjach fine diningowych. Zmienili narrację dotyczącą wysokiej jakości jedzenia na mieście – bez białych obrusów, sztywnej atmosfery i bez zatrważającej przepaści między portfelami klientów. Septime (obecnie na 24. pozycji najlepszych restauracji na świecie)  specjalizuje się w menu degustacyjnym, czyli serii mniejszych porcji, wcześniej wybranych i zaprojektowanych przez szefa kuchni. Dziś już nie jest łatwo o rezerwację w jej progach, dlatego za ścianą lokalu, pod sąsiednim adresem otworzono Clamato, gdzie nie można rezerwować stolików, tylko swobodnie wchodzić prosto z ulicy. Jeśli wówczas uda się usiąść, można zasmakować jednej z najlepszych kuchni świata, płacąc już od 7 euro za danie. Jednym słowem: WARTO.

Kuchnia świata
W mieście, w którym współegzystują niemal wszystkie narodowości, trudno zdecydować się na jeden rodzaj kuchni. Ciekawą strategią może być wybór tzw. autorskiej kuchni, która w Paryżu często oznacza fusion między tradycją francuską a inspiracją miejscem, z którego pochodzi dany szef kuchni. I tak listę doskonałości podniebienia otwiera ?Double Dragon z francuską bazą, ale o wpływach z Filipin, ?Pantobaguette z elementami japońskimi, netfliksowa ?Lai’Tcha z inspiracjami chińskimi czy ?Jones z Włochem za sterami. Nie zapomnijcie o ?Bistro Colorova i o jej subtelnym azjatyckim sznycie, gdzie 3-daniowy lunch może okazać się najlepszym wyborem pod względem stosunku ceny do jakości w całym mieście. Ci, którzy szukają francuskich bistro, nie zawiodą się pod klasycznymi szyldami ?Le Servan, ?Les Pantins czy legendarnego ?Bistrot Paul Bert.

Double Dragon

Le Servan

Słodkie wspomnienia
Gdy Marii Antoninie niesłusznie przypisano słowa: “Nie mają chleba? To niech jedzą ciastka!”, być może stało się to nieprzypadkowo w Paryżu, bowiem właśnie tu znajduje się wiele szkół tzw. wysokiego cukiernictwa. Pod który adres się udać, gdy mamy niewiele czasu? Jest jedno miejsce, gdzie nie trzeba wybierać jednego nazwiska – Galeries Lafayette w dziewiątej dzielnicy, wydzieliło specjalną strefę o nazwie ?Le Gourmet, gdzie znajduje się wiele miniaturowych butików znanych artystów cukierników. Jednak gdyby upał zachęcał do chłodniejszej opcji, warto udać się na lody do ?Alain Ducasse Glace. Ten trzygwiazdkowy szef (!) otworzył standardową lodziarnię, ale za to z bardzo niestandardowymi smakami. Wymagający smakosz może się tam uraczyć wyborem sorbetu ziołowego, chleba, wermutu z grejpfrutem lub oliwy z oliwek.

Alain Ducasse Glace

Francuska kuchnia wyznaczyła kulinarne standardy na dekady, a lokalne restauracje kontynuują tradycję jakości i prześcigają się w niezliczonych pomysłach na dania. Z reguły, wchodząc do przypadkowego bistra, jest duża szansa, że zje się coś naprawdę przyzwoitego – dlatego warto poddać się losowi, kupić bilet do stolicy miłości, a potem już tylko zakochać się w dobrym jedzeniu!

———————————-

Summer Culinary Guide: Discovering the Taste of Paris

 While touring one of the most popular cities in the world, it might quickly seem that we already know enough about it – after all, its legendary landmarks and iconic museums have been well-known and long-exploited in culture. However, there’s another way to explore the capital of France: by exclusively following its gastronomic trail.

 

Playing Va Banque
What would happen if we traded a visit to the cathedral for a visit to the world’s most famous patisserie (?Cédric Grolet), and instead of photographing a monument, we opted to search for a bakery (?Boulangerie Utopie) whose baked goods inspire the new generation of bakers? It might sound like a culinary indulgence, but in the summer, it’s worth succumbing to it and, with a smile, embracing the French “joie de vivre” meaning joy of living. In Paris, there are over forty thousand(!) restaurants, so it’s essential not only to have a map but also to prepare your stomach mentally! Where and how to start?

A New Face of Bistronomy
Parisian bistronomy has entirely transformed the food we currently eat in casual European restaurants. It’s all about those places where we enjoy simple yet surprising lunches or affordable dinners with truly creative plates. How did this happen? Partly due to places like ?Septime and its younger sister, ?Clamato. Despite limited access to high-end cuisine, these informal bistros began serving sophisticated dishes that were previously only available in fine dining establishments. They changed the narrative of quality dining out – no white tablecloths, no stiff ambiance, and without a huge gap between the customers’ wallets. Septime (currently ranked 24th among the world’s best restaurants) specializes in tasting menus, which are a series of smaller, chef-designed courses. Nowadays, it’s challenging to get a reservation there, so exactly next door was opened Clamato, where you can walk in off the street without a reservation. If you manage to find a seat, you can taste one of the world’s best cuisines, with dishes starting at 7 euros. In one word: IT IS WORTH IT.

All Over the Globe
In a city where almost all nationalities coexist, it’s hard to settle for one type of cuisine. An exciting strategy might be choosing what’s called an “author’s cuisine,” which in Paris often means a fusion between French tradition and inspiration from the chef’s place of origin. Opening the list of culinary excellence is ?Double Dragon, with a French base but Filipino influences, ?Pantobaguette with Japanese elements, Netflix’s ?Lai’Tcha with Chinese inspirations, and ?Jones with an Italian behind it. Don’t forget ?Bistro Colorova and its subtle Asian touch, where a 3-course lunch might turn out to be the best value-for-money choice in the city. Those looking for French bistros won’t be disappointed with classics like ?Le Servan, ?Les Pantins, or the legendary ?Bistrot Paul Bert.

 
 

Double Dragon

Le Servan

Sweet Memories in the Making
When Marie Antoinette was mistakenly credited with saying, “Let them eat cake!” perhaps it was no accident that it had happened in Paris, as it houses many high-end patisserie schools. Where should you go if you’re short on time? There’s one place where you don’t have to choose just one name – Galeries Lafayette in the ninth district has a dedicated area named ?Le Gourmet, featuring several mini-boutiques of famous pastry chefs. However, if the heat persuades you to opt for a cooler choice, it’s worth heading for ice cream at ?Alain Ducasse Glace. This three-star chef (!) opened a standard ice cream shop but with very unconventional flavors. One can be amazed by the choice of herbal sorbet, bread, grapefruit vermouth, or olive oil in the form of simple ice creams.

Alain Ducasse Glace

French cuisine set culinary standards for decades, and local restaurants continue the tradition of quality, competing with countless dish ideas. Generally, stepping into a random bistro, there’s a high chance you’ll eat something truly decent – so it’s worth taking a chance, buying a ticket to the city of love, and then just falling in love with good food!

 
 
 
 
 
-->