Genetycznie zmodyfikowane wino, które nie powoduje kaca

Jeśli dziś idziecie do pracy z nadal bolącą po sobotnim wieczorze głową, mamy dla Was dobrą wiadomość. Naukowcy znaleźli sposób na kaca – ulepszyli kod genetyczny drożdży tworząc “genomowy nóż” – nóż precyzyjnie niszczący kopie niechcianego genu, działający do momentu, gdy wszystkie kopie zostaną zniszczone. Dzięki temu drożdże wytworzą wino delikatniejsze w smaku i pozbawione toksycznych produktów ubocznych powstających w procesie fermentacji – to one odpowiedzialne są za kaca.

Genomowy nóż

Ta technika może okazać się przełomowym odkryciem w całej branży spożywczej. Dzięki takiej ingerencji można nie tylko pozbyć się toksyn, ale także niemalże zobaczyć na własne oczy, jak tworzą się aromaty i smaki wina. “Genomowy nóż” może być również wykorzystany do zwiększenia wartości odżywczych produktów powstających w procesie fermentacji.

“Genomowy nóż” to wynalazek prof. Yong-Su Jin, specjalizującego się w badaniu mikroorganizmów na Uniwersytecie Illinois w USA. Profesor wraz ze swoim zespołem opracowali metodę modyfikacji drożdży używanych do produkcji fermentowanych artykułów spożywczych, takich jak piwo, wino czy chleb. Do teraz ciężko było używać do tego celu technik inżynierii genetycznej, ze względu na poliploidalność tych szczepów.

Dodaj komentarz

-->