5 produktów dzięki, którym wzmocnisz odporność przez cały rok!

W okresie jesień – zima najbardziej obawiamy się przeziębienia i grypy. Aby wzmocnić odporność i cieszyć się zdrowiem przedstawiamy listę produktów, które nie tylko dostarczą nam niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów, ale są łatwo dostępne, tanie i pyszne!

 

Miód

Miód najlepiej jeść przez cały rok. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby podkręcił nasz system odpornościowy. Nie bez przyczyny nazywa się go naturalnym i najtańszym lekarstwem. Do wyboru mamy wielu rodzajów miodów. Akacjowy korzystnie wpływa podczas problemów żołądkowych i grypie jelitowej. Miód lipowy najlepiej sprawdza się podczas przeziębieniu i grypie. Przez cały rok możemy stosować miód wielokwiatowy, który jest uniwersalny i pysznie smakuje.

Czosnek

Spożywanie czosnku naturalnego działa niczym antybiotyk. Posiada wszechstronne zastosowanie i jest bogaty w wiele właściwości odżywcze. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe, działa przeciwskurczowo, przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, a także chroni przed zgagą. Czosnek można spożywać na wiele sposobów. Tradycyjnie posiekany do dań. Dobrze smakuje pieczony i podsmażany. Wystarczy, że będziecie jeść go przez cały rok, ponieważ zawiera kilka rodzajów podnoszących odporność antyoksydantów.

Szpinak

Zdania na temat szpinaku są podzielone. Entuzjaści chętnie urozmaicają nim swoje dania. Są i tacy, którzy mają traumę, kiedy obowiązkowo musieli go jeść. Nie bez powodu! Szpinak  produkuje nowe komórki i naprawia DNA, a co za tym idzie, świetnie podnosi odporność. Co więcej, chroni przed udarem i miażdżycą. Jest prawdziwą skarbnicą minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, witamin C i A. Zawarta w nim luteina i beta-karoten mają potwierdzone działanie antyrakowe. Czy potrzeba więcej argumentów, aby szpinak był obowiązkowy w naszej codziennej diecie?

Kapusta

Czy wiecie, że kapusta posiada najbogatsze źródła witaminy C i kwasu askorbinowego – ma ich więcej niż pietruszka i cytryna! To produkt, który poprawia wygląd włosów i paznokci. Zapobiega anemii i obrzękom, choroby stawów. A dzięki obecności dobroczynnych bakterii poprawia trawienie i zwiększa odporność. Warto jeść ją przez cały rok. Polecamy zrobić kimchi, które nadaje się do długiego spożycia. Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg rocznie. Historia jego wytwarzania sięga 1000 lat wstecz, a jakby tego było, mało tradycja jego przygotowania została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań, ale może na talerzu odgrywać również główną rolę.

Migdały

Migdały są bogate we wzmacniającą system immunologiczny witaminę E i B2, a dzięki temu, że nie są całkowicie trawione, w jelitach stają się pożywką dla chroniących nas przed chorobami probiotyków. Wystarczy garstka dziennie, aby podnieść odporność organizmu. Warto dodać, że migdały są kaloryczne, dlatego często znajdują się w jadłospisie dla osób stosujących ścisłą dietę.

-->