Poznajcie sekret długowieczności Japończyków

Dieta japońska to nie tylko dobrze znane nam sushi. To przede wszystkim wyjątkowe podejście do zdrowia, którego korzenie sięgają wieków tradycji japońskiej. Dzięki odpowiedniej diecie ten Kraj Kwitnącej Wiśni, jako jedyny na świecie, posiada tak duży odsetek osób, które przekroczyły 85. rok życia. Jak wygląda ich dieta? Czy podobne dania możemy znaleźć i w Polsce? Jak przygotować się do sezonu letniego smacznie i zdrowo?


Dieta japońska to przede wszystkim głęboki szacunek dla natury, dlatego skupia się głównie na naturalnych i świeżych składnikach. Nierzadko zresztą surowych. Jednak jednym z kluczowych elementów diety japońskiej jest umiar. Kultura japońska zachęca do jedzenia aż do poczucia pełności w 80%. Porcje serwowane tam są mniejsze, niż te europejskie, bardziej estetyczne, a jedzone pałeczkami pozwalają świadomie rozkoszować się jedzeniem – mówi Szef Kuchni restauracji Sakana Bartosz Leszczyński.

Sakana Sushi Bar w Warszawie

Niedawno wybrałem się do Sakana Sushi Bar – izakaya, japońskiego baru z przekąskami. Zlokalizowanego w nowych tętniących życiem Browarach Warszawskich w samym sercu Woli. Pierwszy raz Sakanę odkryłem, mieszkając jeszcze w Poznaniu. Wybrałem się, wtedy na moje pierwsze sushi w życiu z rodzicami. Miłość od pierwszego kęsa! Apetyt wzrastał w miarę jedzenia. Z tego co pamiętam, miało to miejsce jakieś ok. 12 lat temu. Propozycja powrotu do znanej sieci restauracji tym razem w Warszawie była pocieszająca. Sakana w kolejnej odsłonie serwuje tradycyjne sushi i wiele nowych dań inspirowanych orientalną kuchnią, w formie talerzyków z przekąskami do dzielenia. Zdrowo, smacznie i nieszablonowo. Jeśli nie jecie ryb, dostępna jest również wersja wegetariańska. Udało mi się spróbować dwóch opcji.

W tygodniu restauracja serwuje lunche od godz. 12.00-15.00. Na gości czekają ciepłe wnętrza w minimalistycznym nowoczesnym stylu, miejsca przy barze oraz przy stolikach z opcją rezerwacji, w sezonie letnim duży ogród z widokiem na główny plac Browarów Warszawskich.

Japońska kuchnia, przepis na długowieczność?

Ryż, ryby, tofu, makaron, wodorosty, natto czy nawet pędy bambusa to tylko wierzchołek góry lodowej bogactwa japońskiej kultury jedzenia. Potrawy Japończyków dostarczają wiele witamin, minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas czy cynk. Dodajmy do tego ryby, które bogate są w kwasy omega-3 oraz algi, które są źródłem jodu. Po połączeniu wszystkie te składniki czynią kuchnię japońską jedną z najzdrowszych na świecie, bogatą dodatkowo w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu.

 Kuchnia japońska jest nie tylko jedną z najpopularniejszych na świecie, zwłaszcza słynne już sushi, ale przede wszystkim jedną z najzdrowszych. Świetnie wpływa na serce, tarczycę, kości, układ odpornościowy, kontroluje cholesterol. Cudownie wręcz wpływa na trawienie, detoksykację organizmu, ale i przyczynia się do uczucia sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała. W naszej restauracji dbamy nie tylko o jakość składników, ale i o idealne porcje jedzenia na talerzu. Sashimi z serioli z sosem yuzu-zuke z pudrem z miso czy łosoś sake podawany z warzywami w sosie Teriyaki to świetne propozycje, jak zjeść smacznie i z umiarem – opowiada Bartosz Leszczyński.

 

Zdjęcia: Sakana Sushi Bar, Materiały autora Krzysztof Kujawa

-->