Jakiś czas temu pisaliśmy o w 100% roślinnym steku, który serwuje jedna z restauracji w Izraelu. Część z Was słyszała też pewnie o wegańskim mięsie, które sprzedawane jest w USA. Pora zatem na kolejny krok, czyli…wegańską rybę!
Co prawda podobno każda mama mówi, że „ryba to nie mięso”, a jedna z naszych ulubionych wegańskich miejscówek robi super rybkę z bakłażana, ale okazuje się, że można pójść jeszcze krok dalej. Producent słynnego Impossible Burgera przygotował ostatnio wegański sos o smaku anchois.
Firma Impossible Foods postawiła sobie dość ambitne zadanie, chce do 2035 roku wyprodukować wegańskie substytuty wszystkich produktów zwierzęcych. Ważnym elementem planu są ryby, bo ekolodzy już w tej chwili alarmują, że ludzkość zużyła już ponad 90% zasobów mórz i oceanów.
Zjedlibyście taką rybkę?