MARTINI – IKONA WŁOSKIEGO STYLU OD 160 LAT

W tym roku MARTINI świętuje swoje okrągłe urodziny. I to nie byle jakie – minęło już 160 lat od momentu powstania marki we włoskim Turynie. Niedawno mieliśmy przyjemność wziąć udział w przyjęciu urodzinowym w gwiazdorskim wydaniu. Dzisiaj przyglądamy się bliżej ponad 150-letniemu dziedzictwu MARTINI.

 

Z miłości do tradycji i smaku

MARTINI stworzone zostało dla tych, którzy – tak jak Włosi – cieszą się każdą chwilą i potrafią docenić uroki dolce vita, czyli “słodkiego życia”. Marka przyciąga szczególnie stylowych, charyzmatycznych ludzi, którzy spędzają czas przy wspaniałym jedzeniu i koktajlach, celebrując zarówno specjalne okazje, jak i wspólne chwile. Dla smakoszy to nie tylko jakość i świetny smak, ale także historia. I to jaka!

Czy wiecie, że MARTINI & ROSSI to nazwa pochodząca od nazwiska kupca handlującego winem oraz mistrza kupażu? W 1863 r. przedsiębiorczość Martiniego oraz geniusz Rossiego połączyły się, prowadząc do powstania niepowtarzalnej receptury MARTINI Rosso, która przetrwała dokładnie 160 lat. Po 47 latach, w 1910 roku, na rynku pojawił się kultowy już aperitif MARTINI Bianco o waniliowych nutach smakowych, a w 1925 roku powstało znane wszystkim logo marki „ball & bar”.

Kontynuacja dziedzictwa

Sztuka blendowania MARTINI nigdy się nie zmieniła i stanowi wiedzę powierzaną tylko kilku wybranym. Od ośmiu pokoleń wiedza ta jest przekazywana kolejnym mistrzom. Aktualnie dziedzictwo marki kontynuuje Giuseppe ‘Beppe’ Musso oraz Ivano Tonutti, mistrz zielarstwa, należący do rodziny MARTINI od 1994 r. Beppe selekcjonuje wina i prowadzi delikatny proces blendingu. Ivano zbiera próbki ponad 500 roślin rocznie, aby zadbać o najwyższą jakość składników do produkcji MARTINI. Tylko Beppe i Ivano znają sekretne receptury, które przez cały czas są pilnie strzeżoną tajemnicą.

Oprócz klasycznych wermutów, można dzisiaj spróbować m.in. win musujących, MARTINI ‘Fiero’ na bazie gorzkich pomarańczy czy bezalkoholowe wersje znanych wermutów – ‘Vibrante’ oraz ‘Floreale’.

Jeśli wybieracie się do Mediolanu, warto odwiedzić MARTINI TERRAZZA®; jest to idealne miejsce do delektowania się popołudniowym aperitivo. Od 1958 roku bar ten dominuje w historycznym centrum Mediolanu i oferuje niesamowity widok na plac Duomo Milano. O wydarzeniach kulturalnych i artystycznych, które odbywały się w MARTINI TERRAZZA® w latach 50. i 60. ubiegłego wieku mówiło się w największych miastach Europy. W słynnych przyjęciach na dachu uczestniczyły gwiazdy ze świata kultury i sztuki. Czy może być coś lepszego niż koktajl z pięknym włoskim widokiem?

Przepis na MARTINI® ROSSO & TONIC

Orzeźwiający long drink stworzony w latach 70. ubiegłego wieku w oparciu o oryginalną recepturę Luigiego Rossiego. Tonik uwalnia aromat ziół, a plasterek pomarańczy uwydatnia owocowe akcenty cytryn i malin.

KROK 1

Wypełnij kieliszek lodem.

KROK 2

Wlej po 60 ml MARTINI® Rosso i toniku.

KROK 3

Lekko zamieszaj

KROK 4

Wyciśnij częściowo plasterek pomarańczy i wrzuć go do kieliszka.

 

 

 

-->