Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week – Festiwal sztuki restauracyjnej, znakomitych chefów i doskonałych składników

To już siódma edycja Fine Dining Week, jednego z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Nadchodzący festiwal potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach, w tym premierowo w Szczecinie.

 

Chefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju, zaserwują Gościom 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 zł za osobę. Rezerwacji można już dokonywać za pośrednictwem strony www.FineDiningWeek.pl.

Wydarzenie numer jeden polskiej sceny finediningowej gromadzi doskonałe restauracje z całego kraju, w tej edycji będą to najlepsze adresy z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Śląska, Łodzi, Trójmiasta, Poznania i Szczecina. Wystarczy wymienić: Filipa 18 (Kraków), Grape (Wrocław), ISTO (Silesia), Sztuczka (Gdynia), Powidok (Łódź), The Time (Poznań), Concept 13 (Warszawa) by ocenić, że festiwal zaspokoi najbardziej wymagających Gości. W tej edycji zadebiutują m.in.: Restauracja Warszawska (Hotel Warszawa), Słona Woda (Sopot), Tabu (Łódź). Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau. W tej edycji nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących, ogłaszanych stopniowo w trakcie trwania Festiwalu, wśród nich m.in. wyjątkowego menu w warszawskiej restauracji Senses 1*.

Nadchodząca edycja to celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów – od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Chefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni Gościom wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie.

Cieszymy się, że Goście coraz częściej otwierają się na nowe doświadczenia restauracyjne. Po dwóch latach działalności, festiwal stał się najpopularniejszym wydarzeniem sceny fine dining w Polsce i na świecie, które z każdą edycją rośnie w siłę. Zimą przekroczyliśmy magiczny wynik 10 000 Gości w jednej edycji. Teraz liczymy na 13 000 – mówi organizator festiwalu, Paweł Światczyński.

Stoliki można rezerwować od 9 sierpnia, aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września. System rezerwacji pozwala na pełne wpisanie się festiwalu w ideę zero waste. Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie Gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu Chefowie Kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu. Marnowanie jedzenia jest więc ograniczone do minimum. To podejście to naturalna kontynuacja misji #SzanujJedzenie, zapoczątkowanej wiosną tego roku, podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce. Jeden z najsłynniejszych Chefów Kuchni na świecie, jest wspólnie z marką Grundig, twórcą idei #RespectFood.

Więcej informacji: www.FineDiningWeek.pl

-->