W ostatnich miesiącach coraz częściej zwracamy swoje oczy w miejsca, w których znaleźć możemy spokój, niezakłócony kontakt z naturą oraz pierwotną czystość. Jednym z takich miejsc jest Finlandia.
Popularne Suomi (tak po fińsku nazywamy Finlandię ) to kraj, z którym mamy wiele skojarzeń. Skoki narciarskie, sauna, renifery. Ale największym dobrem Finlandii jest natura. Mówi się, że gdy Bóg tworzył tę krainę, zapomniał oddzielić wodę od ziemi i coś w tym jest. Nie dość, że Finlandia leży nad dzikim Bałtykiem, to jeszcze w samym kraju znajduje się tysiące przepięknych jezior (dokładnie 187 888). Prostota i dzikość tego wyjątkowego kraju zainspirowała twórców jednego z najbardziej rozpoznawalnych fińskich trunków, czyli wódki. Słynna Finlandia Vodka znana jest na całym świecie, a receptura wódki spod tego znaku jest narodową tajemnicą, którą strzeże rząd! Zresztą na temat jej produkcji nie chcą rozmawiać nawet rolnicy. Co prawda przyznają, że produkowana jest ona z jęczmienia lokalnej odmiany Suomi, ale w dalszej części rozmowy zaproszą Was raczej do degustacji. Okrywanie tajemnic tego alkoholu nie może odbyć się bez zwiedzenia bezkresnych pól, które są fińską dumą i których widok musi zaskoczyć każdego kto nie kojarzy tego północnego kraju z rolnictwem i łanami zbóż.
Jęczmień odmiany Suomi to jeden z sekretów smaku Finlandia Vodka. Dzięki niemu trunek ma czysty smak bez żadnych zaburzeń. Słynny jęczmień pochodzi z regionu Pohjanmaa, położonego pośród lasów, które są bardzo popularne wśród Finów. To właśnie tam organizowane są, popularne latem, wyprawy na jagody. Podobno z takiej wycieczki, sprawny poszukiwacz, może przynieść nawet 10 kilogramów tych owoców! Chyba nie trzeba więcej dowodów na to, jak czystym i zadbanym krajem jest Finlandia! Z tego bogactwa garściami czerpią producenci Finlandia Vodka. Żurawina, wytrawna żurawina czy malina to smaki, które koneserom kojarzą się z klasycznymi wersjami Finlandia Vodka.
W tym samym regionie znajduje się słynna gmina Ilmajoki. Dlaczego słynna? Bo w niej mieści się miejscowość Koskenkorva, w której odbywa się destylacja Finlandia Vodka. Poznacie to miejsce od razu, bo proces destylacji przeprowadzany jest w siedmiu dwudziestopięciometrowych kolumnach destylacyjnych, z których każda wykonana jest ze stali nierdzewnej. Są one schowane między drzewami, a ich konstrukcja stapia się z krajobrazem i tylko refleksy słońca zdradzają, że gdzieś tam kryją się obiekty stworzone przez człowieka a nie naturę.
Finowie nie lubią się chwalić tajemnicami produkcji, ale chętnie opowiadają o tym, że ich narodowy trunek powstaje z naturalnych składników i w zgodzie z naturą. Przez tysiąclecia lodowiec kształtował surowy krajobraz tej ziemi, która stała się Finlandią. Jęzor lodowca pozostawił po sobie ogromną morenę – źródło czystej, lśniącej, polodowcowej wody, która stała się prawdziwym skarbem tego regionu Europy.
Jednym z pierwszych, którzy przekonali się o wyjątkowych właściwościach tych krain był Wilhelm Juslin. To właśnie on, w 1888 roku przemierzył kilometry bezkresnych fińskich lasów, w poszukiwaniu idealnego miejsca na destylarnię. To znalazł nad brzegiem strumienia Rajamaki. To tam do dziś tworzy się legenda Finlandia Vodka.
A jak na czysto to może z lodem? Finowie mają go pod dostatkiem, więc jest on obowiązkowym elementem każdego tradycyjnego fińskiego drinka. O tym jak zrobić w stu procentach czystego i naturalnego drinka przeczytacie w dalszej części tekstu.
Pij odpowiedzialnie. www.pijodpowiedzialnie.pl
Finlandia i Finlandia Vodka są zarejestrowanymi znakami towarowymi. ©2021 Brown-Forman Finland. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Materiał przeznaczony dla osób pełnoletnich. Nie przekazuj go osobom w wieku poniżej 18 lat.