Dziś jabłka, za tydzień śliwki i gruszki, za miesiąc dynia i winogrona. Powakacyjną depresję ratuje jesienny wysyp warzyw i owoców a co za tym idzie – początek sezonu na przetwory. W samym jego szczycie odbędzie się Festiwal Słoików Świata oraz otwarcie jedynego na świecie Muzeum Słoików.
Festiwal Słoików? Muzeum Słoików? To żart, czy prowokacja uczulonych na słowo „słoik” warszawiaków? Inicjatywa budzi wątpliwości ale pomysłodawcy przekonują, że słoik jest istotnym elementem każdej kultury na świecie. Doceniając jego znaczenie, organizatorzy festiwalu otwierają równocześnie pierwsze na świecie Muzeum Słoików Świata, gdzie będą znajdowały się zawekowane przysmaki z różnych krajów. Uroczyste otwarcie muzeum odbędzie się podczas Festiwalu Słoików Świata.
W trakcie festiwalu słoikowi laicy będą mogli nauczyć się prawidłowych metod pasteryzowania oraz wziąć udział we wspólnym gotowaniu kompotu i powideł z buraków. Tych, którym brak cierpliwości do gotowania tradycyjnych przetworów, organizatorzy festiwalu zapraszają na inne wydarzenia, podczas których słoik będzie motywem przewodnim. W programie jest wytapianie i barwienie szkła, warsztaty ekokosmetyków, tworzenie lampionów, panel dyskusyjny o recyklingu, czy budowa pojazdu ze słoików. Fani mody odnajdą się podczas fashionWEK, na którym młodzi projektanci zaprezentują swoje koncepcje na specjalne ekologiczne kreacje. Całemu festiwalowi towarzyszyć będzie jarmark przetworów z całego świata oraz akcja zbierania słoików, pustych lub z zawartością, do powstającego Muzeum Słoików Świata.
Festiwal potrwa od piątku do niedzieli 5-7.10


