Znamy program 12. Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków

pięć smaków logo

Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków to coroczny przegląd kina z Azji Wschodniej, Południowo-Wschodniej i Południowej. Festiwal po raz dwunasty zaprezentuje starannie wyselekcjonowane filmy z krajów regionu: autorskie projekty, awangardowe animacje, klasyczne dzieła z archiwów filmowych, lokalne blockbustery oraz kino gatunkowe wyróżnione Azjatyckimi Nagrodami Filmowymi.

Zdecydowana większość filmów zostanie pokazana w Polsce po raz pierwszy, pięć z nich będzie miało na festiwalu swoje europejskie premiery. Festiwal odwiedzą twórcy z Azji, którzy dopełnią rozmową konteksty przestawionych tytułów.

Pięć smaków

Rok 2018 w kinie azjatyckim ubiega pod znakiem bardzo różnorodnych autorskich projektów uznanych już reżyserów, klasycznego kina gatunkowego, wysokobudżetowych produkcji, odnoszących wielkie sukcesy kasowe w światowym box office. Jednocześnie wyłania się młode pokolenie twórców, których filmy zaczynają być widoczne lub już święcą triumfy na międzynarodowych festiwalach.

W programie tegorocznej edycji znajdą się najważniejsze tytuły kina azjatyckiego tego roku, retrospektywy podsumowujące nowe nurty i kierunki rozwoju przemysłów filmowych regionu oraz archiwalne klasyki. Na festiwalu odbędą się między innymi pokazy „Mordu” – nowego filmu Shinyi Tsukamoto, japońskiego mistrza kina autorskiego; „Hotelu nad rzeką” – kolejnego bardzo osobistego projektu reżysera Hong Sang-soo. Program obejmuje również najnowsze dzieła trzech twórców doskonale wykorzystujących konwencje kina gatunkowego. Feng Xiaogang w „Młodości” ukazuje inną perspektywę na czasy Rewolucji Kulturalnej. Kazuya Shiraishi w „Bezimiennych ptakach” używa konwencji dramatu psychologicznego i tworzy zniuansowany obraz relacji miłosnych, zaś jego „Krew wilków” to brawurowe kino gangsterskie oparte na klasycznym motywie porachunków między dwoma klanami yakuzy. Dain Said w „Dukunie” łączy dramat sądowy i horror, tworząc prawdziwie niepokojący obraz relacji między władzą a czarną magią. Opowieści grozy powracają również w serialu „Folklor” – przełomowej produkcji HBO Asia, w ramach której pięciu cenionych reżyserów kina azjatyckiego stworzyło antologię horroru zakorzenioną w podaniach ludowych regionu. W programie festiwalu znajdą się dwa odcinki serialu: „Folklor: Pob” Pen-eka Ratanaruanga oraz „Folklor: Toyol” Ho Yuhanga. Wśród wysokobudżetowych hitów królują chińskie blockbustery: „Operacja Morze Czerwone” w reżyserii mistrza kina akcji Dante Lama oraz kostiumowe „Braterstwo ostrzy: piekielna bitwa” Lu Yanga, utalentowanego reżysera młodej generacji.

Festiwal Filmowy Pięć Smaków to okazja do doświadczenia żywiołu różnorodności kina azjatyckiego na własnej skórze: zderzenia z wytworami szalonej wyobraźni radykalnych twórców, odkrywania azjatyckiej popkultury, dyskusji o sztuce, polityce i wyzwaniach współczesnego świata.

Pięć smaków

Osią festiwalu, jak co roku, będzie sekcja konkursowa – Nowe Kino Azji, prezentująca najnowsze autorskie produkcje z krajów takich jak: Tajwan, Singapur, Wietnam, Filipiny, Hongkong, Malezja, Japonia, Chiny czy Tajlandia. Towarzyszące pokazom spotkania z gośćmi staną się okazją do dyskusji o wartościach, kinofilskich fascynacjach i współczesnej kulturze. Nowe Kino Azji to miejsce spotkań awangardowych estetyk, kontrowersyjnych wypowiedzi, formalnych eksperymentów i świeżych głosów, komentujących historię krajów kontynentu jak i współczesną azjatycką rzeczywistość. 11 filmów powalczy o honorowe Grand Prix 12. AFF Pięć Smaków.

Jedną z głównych sekcji będą Azjatyckie animacje – awangardowe i niezależne filmy animowane, łamiące konwencje i poszerzające granice gatunków. W programie znajdzie się między innymi laureat tegorocznego MFF w Annecy – „Funan” Denisa Do, eksperymentalna „Krwawa wyprawa” Ujichy czy dystopijny „Strażnik Dahufa” Busifana.

Pięć smaków

Pokazy specjalne to sekcja obejmująca filmy o szczególnym znaczeniu dla azjatyckich kinematografii jak i dzieła twórców doskonale już znanych widzom festiwalu. W programie znajdzie się „Hotel nad rzeką” – jeden z najnowszych tytułów cenionego koreańskiego reżysera Hong Sang-soo, radykalny „Mord” Shinyi Tsukamoto, hit chińskiego box office’u „Operacja Morze Czerwone” Dante Lama czy mafijna historia Kazuyi Shiraishi – „Krew wilków”.

Po raz drugi Pięć Smaków współpracuje z Akademią Azjatyckich Nagród Filmowych, instytucją wspierającą promocję wysokiej jakości azjatyckiego kina komercyjnego. W przygotowanej w tym partnerstwie sekcji (Asian cinerama) znajdą się doskonałe produkcje gatunkowe i najnowsze dzieła znaczących twórców wyróżnione Azjatyckimi Nagrodami Filmowymi. Wśród tytułów tej sekcji znajdzie się między innymi kostiumowe kino walki „Braterstwo ostrzy: piekielna bitwa” Lu Yanga, thriller polityczny „Rok 1987” czy film akcji „Śmiertelny paradoks” Wilsona Yip.

Dwunastą edycję festiwalu otworzy „Młodość” – spektakularna słodko-gorzka opowieść w reżyserii Feng Xiaoganga, jednego z czołowych twórców chińskich. Filmem zamknięcia będzie tajwańska animacja „Ulica Szczęśliwa” Sung Hsin-yin. Reżyserka opowiada w nim o doświadczeniu pokoleniowym ludzi, którzy dorastali w czasach burzliwych zmian politycznych końca lat 80-tych na Tajwanie.

Pokazom filmowym towarzyszyć będzie bogaty program spotkań z twórcami i ekspertami, a także debaty i wykłady w ramach Akademii Azjatyckiej, pozwalające poznać i pogłębić kontekst pojawiających się w filmach tematów.

Podobnie jak w przypadku czterech poprzednich edycji, identyfikacja wizualna 12. AFF Pięć Smaków oparta jest na dalekowschodnim kalendarzu lunarnym i znakach zodiaku. Rok 2018 jest Rokiem Ziemskiego Psa.

Podczas 12. AFF Pięć Smaków zostanie pokazanych 37 filmów pełnometrażowych, 6 wybranych tytułów będzie można także zobaczyć we Wrocławiu w Kinie Nowe Horyzonty między 23 a 25 listopada.

Zobaczcie pełny program festiwalu oraz kalendarz projekcji.

Bilety

Bilet normalny: 22 zł
Bilety na pokazy w poniedziałek oraz seanse przed 17:00 w dni robocze: 17 zł
Uroczyste otwarcie festiwalu: 30 zł
Noc animacji: ciche zmory: 55 zł

Bilety na wszystkie seanse dostępne online na stronie piecsmakow.pl oraz w serwisie Going. Bilety dostępne także w kasie kina, w którym odbywa się wybrany seans.

Więcej na stronie WWW.
Śledźcie festiwal na Facebooku, Twitterze i Instagramie, czytajcie blog.piecsmakow.pl.