Żarcie Na Kółkach: Start Sezonu. W tym roku pod hasłem – Szanuj Jedzenie

Żarcie Na Kółkach wjeżdża pod PGE Narodowy, by wystartować z szóstym sezonem wyjątkowych zlotów
foodtrukowych. Już 30 i 31.03 na Błoniach PGE Narodowego odbędzie się największe wydarzenie gastronomiczne w
naszym kraju. Ponad 100 food trucków zaserwuje klasyki gatunku, oryginalne dania kuchni polskiej oraz potrawy z
najodleglejszych zakątków świata.

Wstęp wolny.

Rekordowa liczba gastrowozów podczas Startu Sezonu to efekt niezwykłej popularności, jaką cieszy się street food w Polsce. Dania serwowane przez mobilne restauracje powstają zarówno na podstawie klasycznych przepisów, jak i oryginalnych, autorskich receptur. Przygotowywane potrawy cieszą się uznaniem wśród miłośników street foodu, bowiem reprezentują wysoki poziom kulinarny oraz najwyższej jakości składniki, z których zostały wykonane.

Nasze food trucki nierzadko zaopatrują się u lokalnych producentów i dostawców. A to sprawia, że podczas Startu Sezonu oraz kolejnych zlotów Żarcia Na Kółkach, każdy może spróbować oryginalnych dań, powstałych z miłości do street foodu oraz z szacunku do zdrowego i smacznego produktu.” – przekonuje Marta Stachera z Żarcia Na Kółkach.

Oprócz dobrze znanych klasyków, m.in. burgerów, hot-dogów czy zapiekanek, food trucki zaserwują także modne od kilku sezonów potrawy takie jak ramen, udon, pierożki na parze, pastrami oraz szarpane mięsa. Nie zabraknie także dań wegetariańskich, słodkich przekąsek i zdrowych napojów, w tym świeżo wyciskanych soków, domowej lemoniady czy organicznej kawy. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Bez wątpienia Start Sezonu na dobre wpisał się w kalendarz polskich imprez plenerowych, z roku na rok bijąc rekordy popularności. Od 6 lat daje początek wszystkim wydarzeniom na świeżym powietrzu w Warszawie, obwieszczając koniec zimy i początek kilkumiesięcznego relaksu pod chmurką. Ale to nie wszystko, bowiem w tym roku wydarzenie nabiera jeszcze większego znaczenia za sprawą inicjatywy Szanuj Jedzenie. Jej twórcy, czyli organizatorzy Restaurant Week POLSKA, postanowili wykorzystać zlot Żarcia Na Kółkach, by przybliżyć mieszkańcom miasta założenia nurtu z ero waste i sposobów na niemarnowanie żywności. W rezultacie zgromadzone food trucki zostaną zaopatrzone w ekologiczne opakowania na niedokończone posiłki oraz plakaty informujące o całej akcji.

Żarcie Na Kółkach to organizator największych zlotów foodtruckowych w Polsce. Imprezy organizowane przez ŻNK przyciągają rzesze miłośników mobilnych restauracji, którzy są najlepszym dowodem na to, że moda na street food w naszym kraju ma się po prostu pysznie.