Wgryź się w temat ekologii z MAX Premium Burgers!

Właśnie zakończył się Ogólnopolski Tydzień Wege, a my świętowaliśmy go w miejscu, które potrafi grać w zielone i robi to z niezwykłym smakiem przez cały czas! Co ma wspólnego MAX Premium Burgers z ograniczaniem emisji dwutlenku węgla? W jaki sposób kęs kanapki pomaga w walce ze zmianami środowiskowymi? Poznajcie burgery pozytywne dla klimatu!

Z miesiąca na miesiąc rośnie świadomość ekologiczna Polaków. Jak wynika z najnowszego raportu IQS, aż 43 proc. Polaków deklaruje, że ogranicza lub nie je mięsa*.
(źródło)
Coraz częściej sięgamy po produkty niezawierające składników pochodzenia zwierzęcego, przechodzimy na wegetarianizm, weganizm lub decydujemy się na dietę fleksitariańską, polegającą na ograniczeniu spożywania produktów mięsnych.

Dieta roślinna już dawno przestała być kojarzona z monotonią. W menu wegan, wegetarian lub fleksitarian znajdziecie zarówno lekkie sałatki, jak i pyszne burgery, wegetariańskie nuggetsy czy inne zamienniki mięsa, w których rozsmakowuje się coraz więcej osób.

Wegański bloger TrustMeItIsVegan przekonuje:

Myślę, że trend na fleksitarianizm będzie się pogłębiał. Już samo ograniczenie jedzenia zwierząt w pozytywny sposób wpłynie na zdrowie i samopoczucie człowieka, a może być świetnym początkiem do przejścia na weganizm czy wegetarianizm.
Z weganizmem łączą się tylko pozytywne aspekty – poprawiamy własne zdrowie, nie przyczyniamy się do cierpienia zwierząt i mamy realny wpływ na środowisko. I jest to wpływ pozytywny. Są to naczynia połączone i myślę, że każdy, komu ekologia nie jest obca, przechodząc na weganizm zdaje sobie sprawę, że pomaga tym planecie.

Pozytywnie dla klimatu

Wraz ze zmianą stylu życia zmienia się także świadomość ekologiczna. Ograniczając jedzenie mięsa, ograniczamy emisję dwutlenku węgla. Dane mówią same za siebie – raport ONZ dowiódł, że hodowla zwierząt powoduje efekt cieplarniany w większym stopniu niż wszystkie formy transportu łącznie! Ekolodzy podkreślają fakt, że hodowla zwierząt, a zwłaszcza krów często przyczynia się do erozji gleby, pustynnienia i ograniczania obszaru lasów.
Jak temu przeciwdziałać? Zasada jest prosta – „Więcej roślin i mniej mięsa”! Dzięki temu staniemy się bardziej pozytywni dla klimatu i będziemy projektować lepszą przyszłość życia na Ziemi.

Zielone światło dla Zielonego Menu

W Polsce w ciągu ostatnich lat powstało wiele miejsc posiadających w swoich menu opcje wegańskie i wegetariańskie. W 2017 roku portal HappyCow opublikował ranking „najbardziej wegańskich miast na świecie”, w którym Warszawa zajęła 3 miejsce, wyprzedzając takie miasta jak Nowy Jork, Londyn czy Barcelona. MAX Premium Burgers i jego menu świetnie wpisuje się w ten trend. Od początku istnienia (od 1968 roku) opiera swój biznes na zrównoważonym rozwoju, przenosząc tę filozofię ze Szwecji na Polskę i pozostałe kraje: Norwegię, Danię i Egipt. Właściciele firmy zdają sobie sprawę z tego, jak wymagająca dla środowiska jest produkcja mięsa wołowego. Dlatego też 14 czerwca 2018 rozpoczęli pionierską kampanię „Burgery pozytywne dla klimatu”.

Jednym z jej kluczowych aspektów jest mierzenie 100% emisji z procesu produkcji, obniżanie emisji gazów cieplarnianych, a następnie niwelowanie ponad 110% emisji – czyli MAX absorbuje więcej dwutlenku węgla niż sam emituje. Oznacza to, że sieć pomaga zmniejszyć ogólny poziom gazów cieplarnianych w atmosferze. W jaki sposób? Sadząc w Afryce drzewa certyfikowane przez Plan-Vivo: do tej pory jest to już ponad 1,8 mln drzew! Ponadto MAX w 2008 roku stał się prekursorem zamieszczania na menu informacji na temat śladu węglowego i oznaczania dodatkowo produktów, wytwarzających niski ślad. Restauracja MAX Premium Burgers stawia jasny cel na przyszłość: do 2022 ma w planach zastąpić co drugiego burgera z czerwonym mięsem opcją z kurczakiem, rybą lub wegetariańską czy wegańską. W tym momencie sieć posiada najszerszą ofertę dla wegan i wegetarian.
Jakie bezmięsne propozycje MAX ma w swoim menu?

Wege Trio: Chrupiący Wege Burger, Wege Burger Pikantny z Cheddarem, Grand Deluxe Umami Halloumi Burger, a do tego…wegetariańskie nuggetsy

„Zielone Menu w MAX Premium Burgers to nie tylko odpowiedź na zmieniające się trendy, takie jak wegetarianizm czy fleksitaranizm, lecz przede wszystkim element długofalowej strategii naszej firmy w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu. Przeprowadzone badania pokazały, że produkcja żywności największy wpływ na zmiany klimatycze, dlatego chcemy zachęcać ludzi do jedzenia również produktów wegetariańskich i wegańskich” – mówi Kaj Török, dyrektor ds. Reputacji (CRO) oraz dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju (CSO) w MAX Premium Burgers.

Zielone Menu to propozycja dla tych, którzy cenią mistrzowskie połączenia smaków. Naszym numerem jeden został Chrupiący Wege Burger – podany w kultowej już bułce Frisco (przygotowywanej według autorskiego przepisu – lekko słodkiej i puszystej) z kotletem wegetariańskim i pikantnym ketchupem Sriracha. Fani ostrych dań powinni spróbować Wege Burgera Pikantnego z Cheddarem – mocno serowej kanapki z dodatkiem ostrych papryczek jalapeno. Prawdziwym hitem okazał się ogromny burger Grand Deluxe Umami Halloumi Burger – wegetariańska wersja mistrzowskiego burgera z linii premium. Cypryjski ser halloumi w połączeniu z sosem Umami na bazie truflowego majonezu to propozycja dla tych, którzy przychodzą do MAXa naprawdę głodni. Na nieco mniejszy głód Zielone Menu proponuje chrupiące wegetariańskie nuggetsy. W stałej ofercie Zielonego Menu MAX dostępny jest także Halloumi Burger, wegański BBQ Sandwich oraz Sałatka z serem Halloumi. Dodatkowo opcje bezmięsne znajdziecie w menu śniadaniowym – wśród nich Wege Wrap czy Ziemniaczane nuggesty.
Jeśli gryz burgera pomaga w walce ze zmianami klimatycznymi, to będziemy wpadać i gryźć! Dobrze jest przyczynić się nie tylko do zaspokojenia kubków smakowych i głodu, ale także do tego, by na Ziemi żyło się po prostu pozytywniej.

Tekst i zdjęcia: Ola Pakiela