Wegetariańska rewolucja w Regeneracji z okazji 15 urodzin

Wnętrze zaprojektowane przez architekta Mateusza Baumillera i wegetariańsko-wegańskie menu opracowane przez nową szefową kuchni- Patrycję Piotrowską to zmiany jakie kultowa klubokawiarnia Regeneracja wprowadziła z okazji 15-lecia działalności przy ul.Puławskiej 61 w Warszawie.

15-lecie  na  gastronomicznej  mapie  Warszawy  to  nie  lada  sukces. Właściciele  kultowej klubokawiarni na warszawskim Mokotowie postanowili uczcić tę okazję nie tylko huczną imprezą, ale również wprowadzając zmiany we wnętrzu oraz menu. „15 lat Regeneracji zleciało nie wiadomo kiedy –  mówi Paulina Jednoroska, współwłaścicielka Regeneracji. – Jednak obiektywnie to bardzo długi czas, w którym wiele się zmieniło. Zarówno w nas jak i w naszych gościach. Dlatego postanowiliśmy wprowadzić pewne zmiany, które wydają nam się naturalne w kontekście ewolucji jaką przeszliśmy. – dodaje.

Kuchnia roślinna

Kluczową zmianą jest ta dotycząca menu. Postanowiliśmy zrezygnować z mięsa ponieważ sami go unikamy.- tłumaczy Andrzej Kruszewski, współwłaściciel Regeneracji. Regeneracja zawsze opierała się na szczerej relacji z naszymi gośćmi. Chcemy proponować im to, co sami chcielibyśmy zjeść i wypić. – dodaje. Nowe menu jest także poniekąd powrotem do korzeni, bo oryginalnie kuchnia Regeneracji była wegetariańska. Do współpracy zaprosili Patrycję Piotrowską, znaną z Ósmej Kolonii na warszawskim Żoliborzu.

Lokalnie i ekologicznie

Patrycja Piotrowska specjalizuje się w kuchni roślinnej opartej o lokalne i ekologiczne produkty. Nie ma w niej miejsca na mrożonki, olej palmowy czy inne wątpliwej jakości składniki. Dostawcami są za to mali, lokalni producenci. Chleb zamawiany jest w Piekarni Piwoński, mąkę orkiszową na podpłomyki, kluski, naleśniki i ciasta dostarcza „Swoja Mąka”, a sery bez podpuszczki zwierzęcej rodzinna firma „Salwaser”. Wszystkie wykorzystywane w Regeneracji.

Menu do rana do wieczora

Nowym menu Regeneracji znajdują się teraz potrawy takie jak: Botwina duszona na maśle z ricottą i sosem pomarańczowo-klonowym, pierożki z tapioki z nadzieniem z orzechów włoskich czy portobello pod kruszoną serową. Od początku czerwca Regeneracja otwarta jest od 9 rano i zaprasza swoich gości również na śniadania np.: wegańskie naleśniki orkiszowe z kremem orzechowym i owocami czy jajka sadzone na szpinaku na żytniej grzance. Dla tych, którzy do Regeneracji chcieliby przyjść na kieliszek wina czy drinka przygotowano bogatą ofertę przekąskowo-zakąskową np.: Podpłomyk z grillowanym serem, pesto i pomidorami czy grzanki z portobello i szpinakiem. W tygodniu od godz. 12:00 serwowany jest również lunch.

Nowe wnętrze

Razem ze zmianą menu, właściciele Regeneracji postawili na odświeżenie wnętrza. Do współpracy zaprosili cenionego architekta, Mateusza Baumillera (np.: hotel butikowy Autor Rooms). Zaowocowało to niezwykłą, nieco bajkową przestrzenią, utrzymaną w różnych odcieniach zieleni i złota oraz dużą ilością roślin. Co było inspiracją architekta? Domysłów jest wiele: „Alicja w Krainie Czarów”, „Mikołajek”, a może kultowy „Mad Men”. Tej tajemnicy Baumiller nie zdradza. Najlepiej przekonać się samemu.

O REGENERACJI

Regeneracja- kultowa klubokawiarnia, działają ca na warszawskim Mokotowie od 2002 r. Miejsce znane z przyjemnej i bezpretensjonalnej atmosfery. Regeneracja to cztery sale o różnych charakterach jak również ogródek z widokiem na park Morskie Oko. W weekendy organizujemy warsztaty dla dzieci,

wieczorami koncerty i imprezy taneczne. Psy są u nas mile widziane. Bardzo ważne jest dla nas dobre jedzenie. Serwujemy kuchnię wegetariańską i wegańską, opartą o najwyższej jakości produkty- lokalne i ekologiczne. Poza regularnym menu, codziennie od godz. 12 oferujemy lunch.

Czynne od 9:00 do ostatniej klientki.

Kuchnia czynna do godz. 22.00, w piątki i soboty do  23.00

Foto.: Joanna Matyjek

FB: https://www.facebook.com/regeneracja.klub.warszawa/
IG: https://www.instagram.com/regeneracja_klubokawiarnia/