Trattoria Rucola na Żoliborzu – słońce na talerzu

Kuchni włoskiej nie da się nie kochać. A jej prawdziwymi koneserami są warszawiacy. Dowodem na to jest rosnąca ilość knajpek oferujących jedzenie z Półwyspu Apenińskiego. Jedną z najpopularniejszych w stolicy jest chyba sieć Trattoria Rucola, która na początku czerwca otworzyła już piątą restaurację w Warszawie. Tym razem Trattoria zawitała na Żoliborz, gdzie rozlokowała się w przestronnych wnętrzach nowego lokalu przy Placu Inwalidów 10!

Nowy punkt na kulinarnej mapie miasta to doskonała propozycja zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. To także najlepsze menu, które sprawi, że nawet w środku tygodnia poczujecie się jak na urlopie we Włoszech! A atrakcji, które przygotowała dla Was ekipa restauracji, jest o wiele więcej.

W tej chwili w Trattoria Rucola królują szparagi. Serwujemy je w tylu różnych wariantach, że dla siebie znajdą coś zarówno fani włoskiej klasyki, jak i wieczni poszukiwacze nowych smaków. Od sałatek, przez makarony, po dania z grilla. Oczywiście mamy bardzo dużo opcji wegetariańskich! – mówi Francesco Pisani, szef kuchni w restauracji Trattoria Rucola. 

Jednak nowy lokal Trattoria Rucola to nie letni pop-up, ale restauracja, która ma ambicje na stałe zagościć wśród tych najbardziej ulubionych przez mieszkańców Żoliborza. Sam Francesco ma już całkiem solidne plany:

W Trattoria Rucola znajdziecie specjalne menu z owocami morza, którego będzie można spróbować już od najbliższego weekendu. Następnie zaproponujemy naszym gościom dania oparte na grzybach oraz przygotowywanej przez nas straciatelli. Zimą, o której już myślimy w tej chwili, w naszym menu króluje tuńczyk.

Francesco lubi mieć wszystko zaplanowane. W naszej rozmowie przyznał, że często zdarza mu się siedzieć po nocach i wymyślać nowe potrawy oraz kombinacje smaków:

W swojej kuchni wierny jestem włoskiej tradycji. Część z dań, które serwujemy, bazuje na przepisach, których nauczyła mnie moja babcia. Nasze dania wyróżniają się dbałością o szczegóły i absolutnym szacunkiem do włoskiej sztuki kulinarnej. Przykładowo Carbonara przygotowywana z boczkiem i policzkami sprowadzanymi z Lazio. W tym daniu nie używamy też, tak popularnej w polskiej wersji, śmietany. Dlatego możecie być pewni, że ciężko będzie Wam znaleźć bardziej prawdziwą kuchnię włoską w Warszawie!

W Trattoria Rucola na Żoliborzu na szczególną uwagę zasługuje pizza o cienkim spodzie i pełnym, aromatycznym smaku z przeróżnymi składnikami (od tradycyjnych propozycji jak Margherita czy Peperoni po nieco bardziej wyszukane Gamberi z krewetkami, czy Tartufo z szynką Prosciutto Crudo, grillowanym bakłażanem i pastą truflową). A także fantastyczne makarony w tym Pacceri Della Contadina (makaron paccheri z kremowym sosem z sera Gorgonzola, prażonym włoskim boczkiem i zielonymi szparagami czy tradycyjne Spaghetti Bolognese). W ofercie nie brakuje także słynnych włoskich deserów jak Panna Cotta czy Tiramisu, a także sufletów, musów oraz deserów lodowych. Kartę uzupełniają fantastyczne trunki w tym włoskie wina i piwa regionalne.

A na koniec zdradzimy mały sekret. Francesco wyznał nam, że jego ulubionym daniem jest Zingarella. Prawdziwe słońce na talerzu w sercu Żoliborza!