Start rezerwacji na 5. edycję Fine Dining Week

Modern French cuisine: Roasted Lamb neck & rack served with carrot, yellow curry served in black stone plate with fork and knife.

W dniach 29 sierpnia – 9 września 2018 roku odbędzie się piąta edycja Fine Dining Week. Festiwal dedykowany polskiej scenie fine diningu obejmie swoim zasięgiem sześć miast tj.: Warszawę, Poznań, Wrocław, Kraków oraz debiutujące Łódź i Trójmiasto. Pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne można zarezerwować na stronie www.FineDiningWeek.pl, w festiwalowej cenie 119 zł.

Fine Dining Week to wyjątkowe wydarzenie poświęcone sztuce restauracyjnej. Najlepsi szefowie kuchni
z blisko 50. fine diningowymi restauracjami przygotują specjalne, pięciodaniowe menu degustacyjne. Wśród uczestników minionych edycji znalazły się takie restauracje jak: Amber Room, Belvedere, N31 by Robert Sowa czy Genesis. W letniej odsłonie Fine Dining Week biorą udział zarówno liczni debiutanci, jak i restauracje z ugruntowaną pozycją na rynku.

Robert Skubisz, Szef Kuchni restauracji Amber Room, która zajęła pierwsze miejsce w plebiscycie Gości przyznaje, że festiwal niesie szereg korzyści zarówno dla odwiedzających restaurację, jak i dla restauratorów.

Festiwal sztuki restauracyjnej to idealny moment do zaprezentowania nowego menu, które odbiega od regularnych potraw a’la carte. Warto także wspomnieć, że ze względu na bardzo atrakcyjną cenę, docieramy do Gości, którzy często dopiero zaczynają swoją przygodę z fine diningiem. Niezmiernie cieszy mnie fakt, że nasze menu degustacyjne przygotowane na zimową edycję festiwalu spotkało się z ogromnym zainteresowaniem ze strony Gości, co wpłynęło na wprowadzenie dwóch festiwalowych dań do wiosennego menu a’la carte. Jako szef kuchni kładę bardzo duży nacisk na przygotowanie profesjonalnego i dobrze zaprojektowanego menu. Pracuję nie tylko nad odpowiednim doborem składników, które zaspokoją podniebienia Gości, ale również nad efektem wizualnym, czyli sposobemrozmieszczenia i dekoracją potraw na talerzu. Dodatkowo, wszystkie dania są finalnie fotografowane, co zdecydowanie ułatwia Gościom podjęcie decyzji co do wyboru festiwalowej restauracji.

Amber Room to jedna z restauracji, które uczestniczy w festiwalu od pierwszej edycji, ciesząc się największym zainteresowaniem ze strony Gości festiwalu. W gronie uczestników po raz pierwszy znalazła się nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja Senses. W ramach wydarzenia towarzyszącego festiwalowi, Szef Kuchni Andrea Camastra przygotuje wyjątkową kolację złożoną z jedenastu dań, napojów oraz odwiedzin w laboratorium kulinarnym.

Data najbliższego festiwalu, przypadająca na przełom sierpnia oraz września to doskonały pretekst do kontynuacji śródziemnomorskich wakacji za sprawą kultury aperitivo, która narodziła się we Włoszech i jest praktykowana do dziś. Koktajle, przekąski oraz wspólne rozmowy z przyjaciółmi mają pobudzić apetyt oraz zmysły. Włoskie aperitivo to najlepszy sposób na rozpoczęcie wieczoru i odnalezienie prostej, włoskiej radości życia. Martini, sponsor wydarzenia,to jedna z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, która niezmiennie wspiera kulturę aperitivo w każdym zakątku świata, zachęcając do wspólnej celebracji chwil festiwalowym koktajlem Martini Negroni – połączeniem ginu Bombay Sapphire, wyjątkowego wermutu Martini Riserva Rubino i Martini Bitter.

W letniej edycji festiwalu zespół Fine Dining Week, we współpracy z Polskimi Liniami Lotniczymi LOT, przygotował konkurs niespodziankę pod postacią kolacji w najlepszej restauracji świata, czyli Osterii Francescanie we włoskiej Modenie.

Fine Dining Week to festiwal poświęcony najwyższej próbie sztuki restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród gości czym tak naprawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week. Więcej informacji na stronie internetowej www.FineDiningWeek.pl

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz