Raj już otwarty – pierwsza hawajska kuchnia w Polsce!

Raj w Niebie: pierwszy lokal specjalizujący się w kuchni hawajskiej i serwujący poke bowle! Zabytkowa przestrzeń w samym centrum Warszawy, zaprasza do siebie wszystkich poszukiwaczy nowych smaków.

Kuchnia hawajska

Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie – najwyższy czas, by jej specjały dotarły także do Polski.

Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej i japońskiej. Jej historia opierała się, jak u większości przodków, na diecie paleo i nieprzetworzonych produktach. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa, egzotyczne owoce, spam oraz azjatyckie przyprawy – sos sojowy, huli-huli, teryiaki, a także wasabi. Jest kolorowo, zdrowo i świeżo!

Menu

W karcie Raju znajdzie się wiele niedostępnych nigdzie indziej dań, dla których inspirację stanowiły  tradycyjne hawajskie potrawy. Między innymi loco moco (wołowina grillowana w formie burgera, podawana z jajkiem sadzonym i ryżem oraz sosem na bazie miso i sosu sojowego), spam masubi (spam – ukochana szynka wyspiarzy, omlet i ryż zawinięte w wodorosty nori, serwowane z majonezową srirachą) oraz jeden z największych kulinarnych hitów tego roku – poke bowl!

Poke (czyt. jak w słowie „pokemon”) to klasyczne hawajskie danie z surowej marynowanej ryby. Podawane w misce ze świeżymi warzywami i owocami, aromatycznymi przyprawami oraz ciepłym ryżem nosi nazwę poke bowl. Można pokusić się o stwierdzenie, że potrawa ta przypomina nieco zdekonstruowane sushi. Kluczowym jej elementem jest temperatura ryby i ryżu, które powinna połączyć się dopiero w naszych ustach. Wariacji na temat tego dania jest wiele – w rajskim menu zagoszczą klasyczne bowle z ahi poke i salmon poke oraz wersja z tofu lub kurczakiem.

  • Ahi poke bowl – miseczka z tatarem z tuńczyka, mango, awokado, kokosem, ogórkiem, cukinią, szczypiorkiem, plastrami rzodkiewki oraz sałatką z glonów wakame. Podana na ciepłym ryżu i polana sosem sezamowym.
  • Salmon poke bowl – miseczka z tatarem z łososia, awokado, kiwi, orzechami, limonką, ogórkiem, sałatką z wakame, cukinią oraz fasolką edamame. Serwowana na ciepłym ryżu z dodatkiem owocowo-imbirowego sosu tiger.

Oprócz tego w menu znajdą się zupy, desery, pozycje street foodowe i wegetariańskie, a także rozbudowana oferta śniadań serwowanych przez cały dzień!

Wyjątkowa przestrzeń

Droga do Raju prowadzi przez NIEBO – miejsca w samym centrum miasta, w którym pod jednym, bardzo rozległym dachem, znajdziemy kilka zaskakujących sal. To tam spotyka się szalone życie nocne, sala koncertowa, przestrzeń artystycznych wydarzeń, a teraz także pyszna kuchnia!

Rajską część Nieba wypełnia wyłaniająca się z każdego zakamarka dzika roślinność oraz egzotyczne zwierzęta, zerkające ukradkiem z ilustracji autorstwa Kasi Łubińskiej. Ci, którzy preferują minimalizm, mogą zasiąść w kojącej wszechobecnym błękitem sali obok.

Na śniadanie, obiad i kolację z przyjaciółmi, ucieczkę od zgiełku, popołudniową kawę, wieczornego drinka czy pracę w spokoju. Raj w Niebie już od 29 października!

Raj w Niebie znajduje się w Warszawie na Nowym Świecie 21.

Godziny otwarcia:

Codziennie od 10:00 do 22:00

W piątki i soboty od 22:00 do 1:00 serwować będziemy rajski street food (bez obsługi kelnerskiej)

Fanpage: https://www.facebook.com/rajwniebie