Przepis na restaurację – poranna konferencja „Diabeł tkwi w szczegółach”

Marzeniem wielu z nas jest prowadzenie własnej restauracji. To świetna przygoda ale też duże wyzwanie. Jak skutecznie prowadzić knajpę? Jakie czynniki wpływają na jej sukces? Jak dobrać personel i co powinno znaleźć się w menu? Na te i wiele innych pytań starali się odpowiedzieć zaproszeni goście porannej konferencji „Diabeł tkwi w szczegółach”, która odbyła się w restauracji AïOLI. W rozmowie uczestniczyli Marcin Wachowiczem, Anna Hejka i Ewa Wagner.

Niejednokrotnie podkreślane były słowa takie jak – wizja, pasja, determinacja świadczące
o przepisie na sukces dobrze prosperującej restauracji. Poza wkładem finansowym nieunikniona jest ciężka praca, kreatywność i odpowiednie podejście do każdego gościa.

„Moje miejsce jest dla wszystkich. Kluczowe jest dotarcie do klientów z różnych grup społecznych. Zamykanie się na jedną określoną może być ryzykowne dla firmy w dłuższej perspektywie czasu.” zaznaczał Marcin Wachowicz – właściciel restauracji AïOLI.

Podstawą prowadzenia restauracji jest również dobra atmosfera, wnętrze i obsługa. Niemniej jednak istotną składową dobrego lokalu gastronomicznego jest podawane jedzenie. Jego smak, forma i jakość.
„Nasi goście muszą dostawać cały czas coś nowego, nowe bodźce. Musimy walczyć o to żeby sprawiać wrażenie lidera, być liderem i tworzyć gastronomię, która opiera się na jakości półproduktów. Znacząca jest kwestia formy podawanego jedzenie.” – mówił Marcin Wachowicz.

Uwieńczeniem spotkania była kulinarna konfrontacja – śniadanie lubiane przez gości kontra śniadanie „marzenie szefa kuchni”. Razem z szefem AïOLI zasmakowaliśmy pysznego, pełnego kolorów i nowych smaków menu.

tekst, foto: Joanna Biesiaga