Przegląd filmowy „Koniec przyjęcia”

Fot. Dagie Brundert

Czym jest wegańskie podejście do obrazu? Czy kino można pożerać etycznie? Tematem przeglądu filmowego Koniec przyjęcia w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski są związki kina i jedzenia.

Relacje kultury filmowej i kulinarnej są bardzo rozległe. To nie tylko popcorn zjadany podczas seansu w kinie czy coraz popularniejsze przeglądy filmów o jedzeniu. Codzienną praktykę spożywania łączy z kinematografią również przyjemność skopiczna i oralna, a niedobory żywności lub jej nadmiar i jego efekty są jednym z ważniejszych tematów współczesnego kina dokumentalnego.

W listopadzie publiczność kina w U–jazdowskim będzie mogła obejrzeć filmy eksperymentalne Marthy Rosler, Chantal Akerman, Agnès Vardy, Krystyny Gryczełowskiej, Michaela Snowa, Jana Švankmajera, Joyce Wieland, Kena Paula Rosenthala oraz dokumenty Jumany Manny, Lucien CastaingTaylora i Vérény Paravel, które na różne sposoby dotykają tematyki żywności. Jedzenie staje się w nich soczewką, która skupia współczesne napięcia społeczne i ekonomiczne. Prezentowane w ramach Końca przyjęcia filmy opowiadają m.in. o powiązaniach między kulturą kulinarną a podziałami płciowymi czy głodzie w kontekście globalnych konfliktów.

Koniec przyjęcia to również spotkania i wykłady podejmujące tematykę materialności filmu i pożywienia. W programie znalazły się warsztaty wywoływania taśmy filmowej z użyciem jedzenia, które poprowadzi Dagie Brundert. Wykład o wegańskim kinie wygłosi brytyjska badaczka filmu Anat Pick. Nową pracę przygotowała specjalnie dla Centrum Sztuki Współczesnej artystka Karolina Brzuzan, autorka Głodowej książki kucharskiej. Przegląd zakończy dyskusja z jej udziałem.

Bilety do nabycia w kasie U–jazdowskiego i na stronie www.ujazdowski.pl/kino.