Po polsku, czyli pysznie!

Bogactwo lokalnych produktów dostępnych niemal na wyciągnięcie ręki, to nasz narodowy skarb. Mieszkańcy Europy stopniowo odkrywają nasze regionalne i narodowe specjały takie jak: oscypek, ser koryciński, czy olej rydzowy. Czy my sami wiemy, czym właściwie charakteryzują się te przysmaki? Do tej szczególnej grupy produktów należy także wódka „Pan Tadeusz”, która stosuje chronione oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka” a jej produkcja jest w 100% zgodna z definicją polskiej wódki.

Dlaczego warto sięgać po lokalne produkty?

Dobrze jest znać rodzime delikatesy, które są naszymi powodami do dumy. Oryginalny, słony smak sera korycińskiego skrzypiącego pod podniebieniem, czy pachnącej dymem suski sechlońskiej doceniają już nie tylko koneserzy kulinarni, ale także wszyscy Ci, którzy na co dzień celebrują sztukę kulinarną. Polskie lokalne produkty to jednak nie tylko uczta dla podniebienia. To także zaplecze wielu korzyści społeczno-kulturalnych oraz gospodarczych. Wybierając polskie specjały, dbamy o polską kulturę kulinarną i podtrzymujemy tradycję ich tworzenia. Często jest ona kultywowana od kilkuset lat, jak w przypadku precli krakowskich. Dzięki temu, że sięgamy po lokalne produkty możemy mieć pewność, co do źródła ich pochodzenia oraz jakości. Przy tym wspieramy lokalnych rolników i producentów, dając poznać światu nasze regiony z najlepszej strony.

Pan Tadeusz – tradycyjna polska wódka

„Pan Tadeusz” to tradycyjna polska wódka, wytwarzana wyłącznie z polskich surowców . Spirytus żytni niesie złożoną, krągłą teksturę i naturalną słodycz, zaś spirytus pszeniczny wpływa na świeży i zbożowy smak. Do tego woda pochodząca z głębokich złóż wodonośnych. Wódka „Pan Tadeusz” stosuje Chronione Oznaczenie Geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka”. Chronione oznaczenia geograficzne mogą stosować produkty, których nazwa zawiera określenie obszaru geograficznego, na którym są produkowane i co najmniej jedna z faz produkcji odbywa się na tym obszarze. Cechy tych produktów takie jak: specyficzna jakość, renoma, mogą zostać przypisane ich pochodzeniu geograficznemu.

Oznaczenie Stowarzyszenia Polska Wódka

Wódkę „Pan Tadeusz” wyróżnia także znak „Polska Wódka”, przyznawany w ramach dobrowolnego programu Stowarzyszenia Polska Wódka, produktom , które spełniają warunki definicji Polskiej Wódki, czyli są wytwarzane jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto)
lub z ziemniaków. Wszystkie etapy produkcji (za wyjątkiem butelkowania) odbywają się na terenie Polski.