Polscy naukowcy stworzyli ekologiczny materiał do produkcji jednorazowych sztućców

Fot: materiały prasowe

Czy wprowadzenie nowych unijnych przepisów oznacza całkowity koniec jednorazowych sztućców? Okazuje się, że wcale tak być nie musi, a wygodę da się połączyć z troską o środowisko. Być może przyczyni się do tego wynalazek ekipy z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.

Fot: materiały prasowe

Gdańscy naukowcy (w składzie Agnieszka Haryńska, Paweł Szarlej, prof. Helena Janik, dr hab. Justyna Kucińska-Lipka oraz dr Maciej Sienkiewicz) opracowali innowacyjny materiał polimerowy. Materiał jest nie tylko biodegradowalny, ale również wytrzymały tak samo, jak plastik.

Granulat użyty do produkcji sztućców Fot: materiały prasowe

Do stworzenia materiału wykorzystano skrobię termoplastyczną z mąki ziemniaczanej, dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd, czyli rodzaj glukozy pozyskiwanej najczęściej z kukurydzy. Jak zatem widać 100% eko!

Podobno materiał może bez problemu być wykorzystany na maszynach do produkcji plastikowych sztućców, a jedna z firm zajmujących się wytwarzaniem jednorazówek już rozpoczęła testową produkcję z wykorzystaniem wynalazku gdańskich chemików.

Więcej na temat projektu przeczytacie TU.