Pierwsza w Europie podwodna restauracja otworzy się w Norwegii

źródło: Snohetta

Podwodne restauracje przestaną niedługo być domeną ciepłych azjatyckich mórz i egzotycznych oceanicznych wysp. Pierwsze takie miejsce pojawi się niedługo na Starym Kontynencie za sprawą projektu norweskich architektów. Zaplanowali oni betonową konstrukcję, wyposażoną w 10-metrowe panoramiczne okno, która po jakimś czasie ma obrosnąć roślinnością i stać się częścią morskiego ekosystemu. Prace mają ruszyć już w lutym, a cały projekt, który zostanie umieszczony na najbardziej wysuniętym na południe punkcie na linii brzegowej Norwegii, ma być gotowy na początku 2019 roku.

Firma architektoniczna, która odpowiada za stworzenie podwodnej restauracji to Snøhetta. Znani są ze swoich oszałamiających projektów m.in. Norweskiej Narodowej Opery i Baletu w Oslo oraz budynku Bibliotheca Alexandriana w Egipcie. „Under„, bo tak nazywać się będzie to restauracja, umieszczona zostanie 5 metrów od powierzchnią morza, a jej ściany będą zaprojektowane tak, aby stawić czoła nawet ekstremalnym warunkom pogodowym.

„Under” będzie miała 3 poziomy i pomieści do 100 osób. Poniżej wejścia i szatni znajdzie się bar przeznaczony do picia szampana, a na samym dole sala restauracyjna z dwoma długimi stołami i kilkoma małymi, umieszczonymi naprzeciwko wysokiego na 4 metry akrylowego okna. Jak podkreśla główny architekt z firmy Snøhetta, całość ma być trochę jak peryskop, a ludzie mają czuć się w restauracji bezpiecznie, a nie klaustrofobicznie. Pomóc ma w tym dobre oświetlenie całości i wykorzystanie natuaralnych materiałów – m.in. dębu.

źródło: Snohetta

źródło: Snohetta

źródło: Snohetta

źródło: Snohetta