Oto budynek-las, który ma przybliżać millenialsów do natury

źródło: Vincent Callebaut Architectures

Słynący z zamiłowania do ekologii belgijski architekt Vincent Callebaut proponuje idealne rozwiązanie dla ludzi chcących żyć blisko natury, nie rezygnując przy tym z miejskich udogodnień. Jego projekt wygrał właśnie w publicznym głosowaniu na rewitalizację miasta Angers. „Arboricole” (z fr. „żyjący w drzewach”) to 50-apartamentowy budynek, w którym jest też miejsce na biura, bar, salę koncertową, browar i przestrzeń wystawową dla artystów.

Całość zaprojektowana jest według biofilnego wzornictwa, co oznacza, że koncept, choć bardzo nowoczesny, bliski naturze i korzysta z roślin oraz odnawialnej energii. Budynek opisywany jest jako „przyjazny millenialsom”, głównie ze względu na liczne udogodnienia i ciekawe modułowe mieszkania, ale największą jego atrakcją jest jednak pnący się od dołu do góry gęsty pionowy „las”, który, jak twierdzi Callebaut, „ma cofnąć nas do czasów dzieciństwa”.

Sam kształt Arboricole naśladuje codzienną drogę słońca, a geotermalna i solarna energia pozwala ogrzewać i wychładzać budynek. Platformy z roślinami otaczającymi budynek są połączone, dzięki czemu deszczówka można spływać z nich niczym po rynnie i nawadniać cały budynek. Trzeba przyznać, że konstrukcja prezentuje się imponująco:

źródło: Vincent Callebaut Architectures

źródło: Vincent Callebaut Architectures

źródło: Vincent Callebaut Architectures

źródło: Vincent Callebaut Architectures

źródło: Vincent Callebaut Architectures

źródło: Vincent Callebaut Architectures

źródło: Vincent Callebaut Architectures

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *