Orzechowe ostrze, czyli nóż wymyślony na nowo

źródło: Maison Milan

Nóż to absolutnie podstawowe narzędzie każdego szefa kuchni – wiedzą o tym nie tylko specjaliści, ale także amatorzy i fani programów kulinarnych. Projektantka Chifen Cheng postanowiła więc stworzyć go na nowo, a jej wysiłek opłacił się – został okrzyknięty Najlepszym Prototypem podczas designerskiego Grand Prix A’ Design. Teraz przedmiot, który nazywa się po prostu „Nóż” (Knife), można kupić przez Internet.

Nóżem Cheng nie pokroimy steku czy nie wyfiletujemy ryby. Wykonane z włoskiego orzecha i umieszczone na żeliwnej rączce ostrze jest natomiast idealne do cięcia ziół czy sałaty, sprawiając, że te nie brązowieją i (podobno) zachowują więcej smaku. Do tego całość zaprojektowana jest tak, że idealnie mieści się w dłoni, a ostrze jest także bardzo odporne na ścieranie.

Jakie są jeszcze zalety noża oprócz pięknego wyglądu, przypominającego jakiś element wyposażenia jachtu? Można nim bez problemu rozdrabniać przyprawy oraz przewracać składniki na patelni, nie bojąc się zarysowania jej powierzchni. Pozbawione ostrego czubka drewniane narzędzie jest także stuprocentowo bezpieczne dla dzieci.

źródło: Maison Milan

źródło: Maison Milan

źródło: Maison Milan

źródło: Maison Milan

źródło: Maison Milan

źródło: Maison Milan

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *