Nowe miejsca: Falla

– Lokalizacja słaba, ale życzę powodzenia – napisał jeden z internautów na portalu restauracyjnym pod postem o otwarciu „Falli” w Warszawie. My z tym wpisem o lekkim zabarwieniu pesymistycznym zgodzić się nie możemy. Fakt – stołeczna ulica Oboźna znajduje się minimalnie na uboczu turystycznej trasy Starówka-Krakowskie Przedmieście-Nowy Świat-Łazienki, po której przechadzają się turyści z dalszych i bliższych krajów, ale rodzimi restauratorzy od dłuższego czasu przekonują się, że niekoniecznie tylko w turystach siła.

Warszawska Falla na razie potwierdza tę tezę: mimo że wybraliśmy się tu popołudniem w środku tygodnia, zdecydowana większość stolików była zajęta przez lokalną klientelę – a to grupka studentów UW, która wpadła coś zjeść po zajęciach, a to biznesmeni pod krawatami żądni wegetariańskich, bliskowschodnich smaków. Właściciele Falli mają sprawdzoną recepturę na ruch w interesie i z powodzeniem serwują już swoje jedzenie wygłodniałym mieszkańcom Poznania, Gdańska i Gdyni.

W stołecznej Falli nasz wybór padł na bakłażana z Tel Awiwu z menu sezonowego, któremu towarzyszył słodki sos, i na dwuosobowe danie chwalone w karcie jako klasyka Falli – Rękę Fatimy. Ręka okazała się raczej potężną łapą, której gabaryty każą sądzić, że Fatima przypomina posturą bardziej niedźwiedzicę niż kogoś o ludzkich rozmiarach. Na rękę-łapę przypadło pięć talerzyków imitujących palce, w których poupychano m.in. kiszonki, warzywa, sałatkę tabbouleh, humus i falafele, oraz wewnętrzną część dłoni – spory talerz, na którym znalazły się pieczone warzywa, seler naciowy czy pikantna papryczka.

Doznań wizualnych było wiele – kucharze Falli prawdopodobnie postawili sobie za cel (i słusznie!) wkomponowanie możliwie największej liczby kolorów w jedno danie. Na szczęście w parze z wyglądem – i instagramowym potencjałem – szły smakowe doznania. Z bakłażana płynęła słodycz, z palca wskazującego Fatimy delikatna goryczka, a z jej kciuka kwaśność. Wrócimy przetestować szakszukę i baklawę, bo mimo najszczerszych chęci nie daliśmy rady zmieścić większej liczby potraw. A pomyśleć, że niektórzy wciąż bezwstydnie ogłaszają, że obiad bez mięsa to nie obiad. 


Falla

Oboźna 9, Warszawa

Tagi

Dodaj komentarz