Nowe miejsca: Falla

– Lokalizacja słaba, ale życzę powodzenia – napisał jeden z internautów na portalu restauracyjnym pod postem o otwarciu „Falli” w Warszawie. My z tym wpisem o lekkim zabarwieniu pesymistycznym zgodzić się nie możemy. Fakt – stołeczna ulica Oboźna znajduje się minimalnie na uboczu turystycznej trasy Starówka-Krakowskie Przedmieście-Nowy Świat-Łazienki, po której przechadzają się turyści z dalszych i bliższych krajów, ale rodzimi restauratorzy od dłuższego czasu przekonują się, że niekoniecznie tylko w turystach siła.

Warszawska Falla na razie potwierdza tę tezę: mimo że wybraliśmy się tu popołudniem w środku tygodnia, zdecydowana większość stolików była zajęta przez lokalną klientelę – a to grupka studentów UW, która wpadła coś zjeść po zajęciach, a to biznesmeni pod krawatami żądni wegetariańskich, bliskowschodnich smaków. Właściciele Falli mają sprawdzoną recepturę na ruch w interesie i z powodzeniem serwują już swoje jedzenie wygłodniałym mieszkańcom Poznania, Gdańska i Gdyni.

W stołecznej Falli nasz wybór padł na bakłażana z Tel Awiwu z menu sezonowego, któremu towarzyszył słodki sos, i na dwuosobowe danie chwalone w karcie jako klasyka Falli – Rękę Fatimy. Ręka okazała się raczej potężną łapą, której gabaryty każą sądzić, że Fatima przypomina posturą bardziej niedźwiedzicę niż kogoś o ludzkich rozmiarach. Na rękę-łapę przypadło pięć talerzyków imitujących palce, w których poupychano m.in. kiszonki, warzywa, sałatkę tabbouleh, humus i falafele, oraz wewnętrzną część dłoni – spory talerz, na którym znalazły się pieczone warzywa, seler naciowy czy pikantna papryczka.

Doznań wizualnych było wiele – kucharze Falli prawdopodobnie postawili sobie za cel (i słusznie!) wkomponowanie możliwie największej liczby kolorów w jedno danie. Na szczęście w parze z wyglądem – i instagramowym potencjałem – szły smakowe doznania. Z bakłażana płynęła słodycz, z palca wskazującego Fatimy delikatna goryczka, a z jej kciuka kwaśność. Wrócimy przetestować szakszukę i baklawę, bo mimo najszczerszych chęci nie daliśmy rady zmieścić większej liczby potraw. A pomyśleć, że niektórzy wciąż bezwstydnie ogłaszają, że obiad bez mięsa to nie obiad. 


Falla

Oboźna 9, Warszawa

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *