Bardziej Gastrobar 

Warszawa ul. Marszałkowska 21/25

Bardzo dobrze

Nazwa otwartej kilka miesięcy temu knajpki z tapasami skłania do pytań. Bardziej niż co? Niż restauracja Piony i Poziomy, która przez lata znajdowała się w tym samym lokalu? Umówmy się, to nie jest wielkie osiągniecie. Jest też trochę ryzykowna, bo zostawia pole do popisu dla wszystkich internetowych znawców, którzy – jeśli wyjdą z Bardziej niezadowoleni – zaleją fanpage komentarzami typu: „bardziej niż nie bardzo” czy „byłem z żonką i dzieciakami w Barcelonie i tam nam smakowało bardziej”. Od razu można stwierdzić, że jest bardziej, tzn. lepiej, niż w lokalu obok – kawiarni Mała Ziemiańska, która niczym widmo z lat 90. kusi wystrojem w stylu szlacheckiego zajazdu z polskiej wylotówki i pamiątkami Soplicy ze sklepu „wszystko za 5 zł”. Wystrój Bardziej też zaskakuje.

01

W kontrze do wszechobecnego minimalizmu, płytek i płyty pilśniowej właściciele postawili na… steam punk. Na ścianach wiją się więc konstrukcje z rur i zaworów, jest dużo metalu, cegła, industrialne lampy i drewno. W karcie natomiast zastaliśmy przegląd hiszpańskich przekąsek na ciepło i zimno w autorskiej wersji. Są kalmary z czarnym aioli (15 zł) – odpowiednio miękkie w środku, z chrupiącą panierką – i sycące chorizo zapiekane w garnuszku z jajkiem i serem (23 zł). Jest smaczny tatar, zaskakujący smakiem mięty i oliwy (17 zł), który jednak musi uznać wyższość innej pozycji w menu – iberyjskiej kaszance z musem z pigwy i kozim serem (17 zł). Zupełnie inna od naszej polskiej, idealnie dopasowana do ostrego sera i słodkiego musu.

Jeśli w każdej knajpie jest jedno danie, dla którego chce się wracać, to w przypadku tego tapas-baru jest to kaszanka właśnie. Szkoda tylko, że cztery nieduże kawałki kiszki znikają z talerza w ciągu minuty. Osobnym rozdziałem są w Bardziej autorskie drinki. „Gorzka prawda o cytrynie” (gin, wermut z kwiatów bzu, sorbet cytrynowy, macerat chininowy; 20 zł) być może niezbyt komponuje się z kaszanką i sardynkami, ale barmani na pewno wiedzą, co robią. Porównanie Bardziej z innymi lokalami na ul. Oleandrów, barami zorientowanymi na piwo i bardzo nadętym MOD Donuts, wypada bardzo dobrze.


Bardziej Gastrobar 
ul. Marszałkowska 21/25 (wejście od Oleandrów)

godziny otwarcia:
pon.-czw. 12.00-00.00
pt.-sob. 12.00-01.00
niedz. 12.00-23.00