Artyści od kuchni

Warszawa ul. Dygata 3

Sztuka dorsza

Wprawdzie restauracja Artyści od kuchni otworzyła się już w lutym, my – w myśl prawa fizyki, głoszącego, że pod latarnią najciemniej – trafiliśmy do niej dopiero teraz, choć mamy ją za płotem. A mogliśmy oszczędzić sobie dwóch miesięcy żywieniowych dylematów: gotować w domu (na co zwykle nie ma czasu), chodzić na pobliską stołówkę (czego zawsze potem żałujemy), czy żywić się na pobliskiej stacji benzynowej (do czego uciekamy się na szczęście tylko w naprawdę kryzysowych momentach).

Tymczasem wizyty u Artystów od kuchni, działających na wciąż jeszcze budującym się osiedlu Artystyczny Żoliborz, w „kolonii Jerzego Ficowskiego”, nie pożałowaliśmy i zawsze znajdziemy czas na kolejną wizytę. Miejsce to początkowo wzbudziło naszą nieufność – obawialiśmy się artystowskiej ściemy, tymczasem treść w niczym nie ustąpiła formie, mimo że formie poświęca się tu sporo uwagi. Artyści na szczęście nie poprzestają na oryginalnym koncepcie i eleganckim opakowaniu. Każde z zamówionych przez nas dań smakowało wybornie.

artysci-od-kuchni2

Pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków (18 zł) pozytywnie zaskakiwała obecnością malin i rzodkiewki, kozi ser w cieście zachwycał połączeniem chrupkości i aksamitności, tatar z wędzonego dorsza z marynowanym ogórkiem i zieloną cebulką (21 zł) śni nam się po nocach. Nie rozczarował rosół z królika (z genialnymi pierożkami) ani pierś kurczaka (soczysta i chrypiąca zarazem) z kluseczkami marchwiowymi (24 zł). Wszystko tu i wygląda, i smakuje świetnie. Eklektycznie, ale nie homogenicznie. Eksperymentalnie, ale nie ciężkostrawnie. Sztuka kulinarna pełną gębą.


Artyści od kuchni
ul. Dygata 3
pon.-niedz. 12.00-22.00
tel. 22 114 99 06