Films for Food, czyli weekend z kinem kulinarnym w Muranowie

Wiosenna odsłona FILMS for FOOD – comiesięcznego cyklu pokazów filmów kulinarnych, to dwa wydarzenia zaplanowane w weekend 14-15 kwietnia.

W sobotę 14. kwietnia o godz.17:30 zostanie pokazany film „Boginie jedzenia” w reżyserii Vérane Frédiani, w którym poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, działające w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… – od fine-diningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Pokazują one, że poprzez gastronomię można zmieniać świat na lepsze i, że kobiety mają tu do odegrania bardzo istotną rolę. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Dlaczego kobietom często trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom? Czy tym środowiskiem rządzą sprawiedliwe reguły? Film przedstawia kilka różnych przykładów i charyzmatycznych postaci – utalentowanych, kreatywnych kobiet.

Seans filmu o kobietach w światowej gastronomii stanie się okazją do spotkania z kobietami warszawskich kulinariów oraz do dyskusji. W rozmowie po pokazie udział wezmą:

Liliana Filipiak, szefowa kuchni w restauracji Ambasada, znana również z udziału w programie Top Chef
Agnieszka Kręglicka, warszawska restauratorka, felietonistka Wysokich Obcasów
Agata Michalak, dziennikarka kulinarna i kulturalna, autorka książki „O dobrym jedzeniu”
Joanna Mróz, autorka Frobloga oraz współprowadząca portal Warsaw Foodie
Patrycja Siwiec, dziennikarka, vice naczelna magazynu „Food Service” autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Zdobywała doświadczenie jako kelnerka i sommelierka w kilku restauracjach w kraju i zagranicą

Spotkanie poprowadzi Lucyna Zembowicz z FILMS for FOOD.

Więcej szczegółów o całym wydarzeniu na facebooku
Bilety (23 zł) w kasie kina oraz na: kinomuranow.pl

 

W niedzielę 15. kwietnia o 16:30 będzie można natomiast zobaczyć w Kinie Muranów film „Cooking up a Tribute”  w reżyserii Luisa Gonzaleza i Andrei Gómezi, opowiadający o braciach Roca, którzy wyznają zasadę, że „obojętnie, jak dobrym jesteś kucharzem, musisz uczyć się przez całe życie”. Zdecydowali się oni zawiesić działalność swojej restauracji na pięć tygodni i wyruszyć w podróż. W jej trakcie odwiedzają cztery kraje, poznają ich kulturę i tradycje – a wszystko by przywieźć stamtąd przepisy na nowe dania. Przyrządzają je z szacunkiem dla „oryginalnych wersji”, a jednocześnie reinterpretują je na swój własny, autorski sposób adaptując do style swojej restauracji. El Celler de Can Roca w Gironie to miejsce legendarne – w 2015 roku ogłoszona najlepszą restauracją świata według listy The World’s 50 Best Restaurants 2015, ma trzy gwiazdki Michelin. Tworzy ją trzech braci: Joan, szef kuchni, Josep, sommelier oraz Jordi, szef cukierni. Kontynuując rodzinne gastronomiczne tradycje, przyczyniają się do rozwoju nowoczesnej kuchni hiszpańskiej i światowego fine-diningu.

Pokaz to także okazja do wyruszenia w podróż kulinarno-kulturową po Ameryce Łacińskiej. Po seansie dyskusja o kuchni Ameryki Łacińskiej (a w szczególności Meksyku), kulinarnych podróżach, różnych interpretacjach kuchni etnicznych i przenoszeniu ich na polski grunt.
W holu kina wyjątkowa gratka: poczęstunek od meksykańskiej restauracji El Popo.

W rozmowie wezmą udział:

Angel Aceves Vivanco – Meksykanin, szef kuchni El POPO
Pamela Montellano López – Meksykanka, szefowa kuchni w Ambasadzie Meksyku w Polsce.
Wit Szychowski – szef kuchni, autor restauracyjnych pop-upów, znany jako Pan Tasak

Dyskusję poprowadzą Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD.

Szczegóły: facebook.com/restauracja.el.popo

Bilety (23 zł) w kasie kina oraz na: kinomuranow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *