Destynacja Restauracja! Ruszyła 12.edycja Restaurant Week

Restaurant Week

17 października rozpoczęła się 12. edycja festiwalu najlepszych restauracji. Kolejna odsłona Restaurant Week odbywa się pod hasłem „Destynacja Restauracja!”. Jest to nawiązanie do odkrywania kuchni świata poprzez polską scenę restauracyjną. Jesienne podróże kulinarne objęły swoim zasięgiem 13. regionów.

Podróżujemy, aby jeść, jemy, aby podróżować. Możemy zwiedzać odległe miejsca, by szukać ciekawych smaków. Pozwolić aromatom zabrać się na wybrany koniec świata. Wakacyjne wyprawy pozwalają doświadczyć historii i kultury danego miejsca. To również doskonała okazja do okrywania nowych smaków, nieznanych dotąd dań, przygotowywanych wedle ściśle strzeżonych lokalnych receptur. Podróżowanie przez jedzenie daje możliwość przeniesienia się w odległe zakątki świata za pośrednictwem smaków i aromatów wydobywających się z oryginalnych przypraw.

Traditional italian seafood salad with shrimps and mozzarella

W podróż po smakach możecie też wybrać się całkiem niedaleko. Tuż za rogiem czekają miejsca, w których serwowane są dania z najróżniejszych miejsc naszego globu. Restauracje specjalizujące się w kuchniach świata to doskonały pretekst do tzw. City Break. Zjecie coś pysznego, a ominiecie długie kolejki na lotniskach oraz korki na autostradach. To dzięki restauracjom można spełniać marzenia o dalekich kulinarnych podróżach bez pakowania walizek. 

Restaurant Week sprawia, że smaki dalszych i bliższych zakątków świata są na wyciągnięcie… widelca. Ideą tegorocznej edycji tego najważniejszego kulinarnego wydarzenia jest „Destynacja Restauracja”, czyli udanie się w kulinarną podróż dookoła świata bez wyjazdu z miasta.

Wśród grona festiwalowych restauracji znajdziecie m.in. restaurację La Tomatina.  To prawdziwa włoska kuchnia prowadzona przez Michała Wiśniewskiego. „Podróże fascynowały mnie od dziecka, uwielbiam poznawać nowe miejsca, nowych ludzi, inne kultury. Uwielbiam czytać biografie niepokornych szefów kuchni, historie oberżystów, czy poplątane opowieści życiowe właścicieli uznanych restauracji. Dzięki temu wiem, jak ciężka jest praca w gastronomii i utwierdzam się, że jestem na dobrej drodze. Podróżując po Europie oraz Ameryce Południowej sprawdzam przede wszystkim małe restauracje, skupiające lokalną społeczność. Często są to rodzinne biznesy w których panuje domowy klimat, odczuwa się pewnego rodzaju ciepło.” – opowiada restaurator.

W tego typu miejscach odnajduję prawdziwe jedzenie, przygotowane na bazie produktów wysokiej jakości. Te same wartości wyznajemy w La Tomatina, gdzie nie ma blichtru, niepotrzebnego zadęcia, goście odnajdą w restauracji prostą kuchnię, ciepło i domową atmosferę. Staramy się po prostu dobrze „karmić” ludzi, porcje są słusznych rozmiarów, a ceny przystępne. To czym jest La Tomatina, jak wygląda oraz jak funkcjonuje jest niewątpliwie zbiorem moich doświadczeń, pasji, podróży i tak naprawdę wszystkiego co przeżyłem w swoim życiu. Czyli jest prawdziwa. Jest moją historią. – dodaje Michał Wiśniewski.

Chef restaurant kitchen cooking, only hands

Podobnie jak w poprzednich edycjach, organizatorzy przygotowali dla gości masę niespodzianek. Do wygrania jest rejs do Włoch klasą Business, kolacja w restauracji Osteria Francescana oraz lot do Los Angeles.

Ponadto w ramach ceny każdej rezerwacji na wszystkich gości Festiwalu czekać będzie niespodzianka od sponsora wydarzenia, Martini. Kropla Délice to oficjalna woda Festiwalu  Restaurant Week. Jej kompozycja składników mineralnych, idealne nagazowanie oraz elegancka butelka doskonale pasują do wybitnych festiwalowych dań serwowanych przez najlepszych Szefów Kuchni. 

———————————————-
Do zobaczenia przy stole!
Daty Festiwalu: 17 – 31 października
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl