Boom na foodsharing – w Polsce coraz chętniej dzielimy się jedzeniem

Chcesz podzielić się z kimś posiłkiem? A może w Twoim domu w lodówce znajduje się sporo produktów, których nie użyjesz? Na całym świecie powstaje coraz więcej miejsc, eventów i organizacji, które pomagają nie marnować żywności, umożliwiając dzielenie się nią z innymi. Promowanie zdrowego i racjonalnego stylu odżywiania, a także uwrażliwianie wszystkich na ogromny problem niesamowitej ilości zmarnowanych dań i produktów spożywczych stało się globalnym trendem, przybierając kreatywne formy, wybierając innowacyjne rozwiązania i przywracając wiarę w ludzi.

Według danych Eurostatu z 2006 r. Polska pod względem marnowania żywności plasuje się na 5 miejscu w Unii Europejskiej. W odróżnieniu od pierwszych czterech krajów, do których należą Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia, gdzie za marnowanie żywności odpowiedzialni są przede wszystkim konsumenci, głównym źródłem marnowania w naszym kraju jest przede wszystkim branża spożywcza.

Poznajcie polskie projekty, które odpowiadają na problem marnowania żywności i aktywizują coraz większą część społeczeństwa.

Idea Foodsharing

foodsharing

Inicjatywa Foodsharing powstała w Niemczech. Założycielem był Raphael Fellmer, który od pięciu lat żyje z wyboru bez pieniędzy. Po podróży z Niderlandów do Meksyku, podczas której nie wygrał ani grosza, założył serwis społecznościowy, który pozwala na dzielenie się jedzeniem.

9 maja na Wydziale Psychologii UW stanęła pierwsza w Polsce jadłodzielnia. To miejsce, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem. Każdy może przynieść nadającą się do spożycia żywność i zostawić ją w lodówce, szafce lub wziąć z nich produkty. Wszystkie z nich są odpowiednio zabezpieczane i podpisane.

Kolejna jadłodzielnia została otwarta wczoraj, 20 maja , tym razem w Jazdowie. Pomysłodawcy planują powstawanie punktów w całej Polsce.
więcej informacji: tutaj

Feed Them Up

feed them up

W ramach projektu FEED Them UP studenci z Warszawy postanowili zwrócić się do warszawskich lokali gastronomicznych i zachęcić je do przekazywania wciąż przydatnej do spożycia żywności placówkom, które na co dzień zajmują się przygotowywaniem posiłków dla potrzebujących. Od początku ich działalności, czyli marca 2016 r., odbyło się kilkadziesiąt darowizn żywności, w ramach których przekazano kilkaset kilogramów jedzenia.
Projekt Feed Them Up zdobył pierwsze miejsce, czyli Złotego Wilka w dwóch kategoriach: społeczeństwo obywatelskie i reklama społeczna oraz Brązowego Wilka, jako najlepszy projekt w SGH w konkursie Zwolnionych z Teorii, ogólnopolskiej olimpiady projektów społecznych.
więcej informacji: tutaj

Podzielmy się

podzielmy się

PODZIELMY SIĘ to grupa ludzi, którzy organizują akcję „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”. Od Wielkanocy 2015 zachęcają mieszkańców całej Polski do tego, aby zamiast wyrzucić jedzenie, które zostało im po Świętach, zawieźli je do jadłodajni dla bezdomnych i ubogich osób.
więcej informacji: tutaj

Food Not Bombs

food not bombs
 W miejsce pogoni za zyskiem, aktywiści organizacji “Jedzenie Zamiast Bomb”  starają się promować idee pomocy wzajemnej i międzyludzkiej solidarności. Odzyskiwane nadwyżki żywności, które trafiłyby na śmietnik, niewielkim wysiłkiem przetwarzane są w wegetariańskie posiłki, które następnie rozdawane są najbardziej potrzebującym.
więcej informacji: tutaj

692 komentarze

Dodaj komentarz

-->